Το δύσκολο ταξίδι της Al Ali από τη Συρία και ο αέναος αγώνας για επιβίωση

Το δύσκολο ταξίδι της Al Ali από τη Συρία και ο αέναος αγώνας για επιβίωση

Η ιστορία μιας γυναίκας που παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που έχει αντιμετωπίσει, συνεχίζει να αγωνίζεται και να δίνει το παράδειγμα στα παιδιά της. Μια ιστορία για την δύναμη της θέλησης και της ελπίδας που γεννιέται και παραμένει ζωντανή ακόμα και μέσα στα χαλάσματα ενός 10ετούς πολέμου.

MSF/Hussein Amri

H Ghazaleh Al-Ali είναι από το Χαλέπι της Συρίας. Εγκατέλειψε τη χώρα το 2014 και από τότε ζει με την οικογένειά της στο Αμμάν της Ιορδανίας. Διέφυγαν από το Χαλέπι όταν το καθεστώς του Άσαντ άρχισε να βομβαρδίζει την πόλη. Πήγαν στο σπίτι του συζύγου της, Mustafa, στο χωριό. Και όταν o ISIS έφτασε στην περιοχή, έφυγαν και από εκεί επειδή ο σύζυγός της είναι Κούρδος.

Ενώ διέφευγαν από τη Συρία, τους σταμάτησαν σε ένα σημείο ελέγχου και τους ξυλοκόπησαν. Από τον πόνο η Al Ali δεν μπορούσε να περπατήσει.

Στο δρόμο από την Τουρκία προς την Ιορδανία μέσω της Ράκκα, το αγροτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλα  100 άτομα σταμάτησε πάλι σε σημείο ελέγχου. Οι στρατιώτες έψαχναν για νέους που διέφυγαν από τη στρατολόγηση και άρχισαν να τους χτυπούν όλους αδιακρίτως. Έτσι έσπασαν το πόδι της Al Ali.

Όταν έφτασαν στα σύνορα με την Ιορδανία βρέθηκαν σε μια περιοχή όπου είχαν συγκεντρωθεί 1.700 πρόσφυγες, χωρίς σκηνές ή άλλα καταλύματα για να ζήσουν. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2014. Η οικογένεια παρέμεινε για 18 μέρες στα σύνορα, εν μέσω συγκρούσεων με τον ISIS, τις δυνάμεις του καθεστώτος και τον συριακό στρατό. Τελικά, τους επέτρεψαν να περάσουν στην Ιορδανία, επειδή η Al-Ali υπέφερε από πόνους και χρειάστηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για το πόδι της.

H οικογένεια στην αρχή έμενε στον καταυλισμό του Αζράκ της Ιορδανίας, αλλά λόγω της ασθένειάς της, έφυγε και μεταφέρθηκε σε σπίτι. Τα πέντε παιδιά της δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο στην Τουρκία. Ωστόσο, στην Ιορδανία πηγαίνουν όλα σε δημόσια σχολεία. Αντιμετωπίζουν, όμως, αρκετές δυσκολίες στο κομμάτι της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η συνδεσιμότητα, καθώς δύο smartphone δεν είναι αρκετά για πέντε παιδιά, ενώ η σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν είναι δωρεάν.

Το 2015, η Al-Ali εργάστηκε για το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας διδάσκοντας τις γυναίκες πώς να κατασκευάζουν αναμνηστικά προς πώληση. Στη συνέχεια, έκανε το ίδιο ως ελεύθερη επαγγελματίας. Η πανδημία, ωστόσο, δυσκόλεψε τη δουλειά της και έπληξε και την εργασία του συζύγου της, Μustafa, ο οποίος ήταν τσαγκάρης. Η οικογένεια ζει με φόβο. Παρά τη βοήθεια που λαμβάνουν για το ενοίκιο και τους λογαριασμούς, η έξωση καραδοκεί και μαζί με αυτήν η ανησυχία για την εκπαίδευση των παιδιών.

Ο Mustafa πρέπει να χειρουργηθεί στο πόδι. Φαίνεται αισιόδοξος παρά τις δύσκολες συνθήκες. Η ίδια η Al-Ali είναι ασθενής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.  

Η Al Ali βοηθά τις κόρες της να ζωγραφίζουν κύπελλα και πουλά τα προϊόντα μέσω ομάδων WhatsApp, ενώ παράλληλα ασχολείται με το ράψιμο και τα κεντήματα για τα προς το ζην.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ