Τελευταία ενημέρωση για τα δύο ναυάγια στην Κεντρική Μεσόγειο

© UNHCR/F. Malavolta

Μια ομάδα περίπου 275 προσφύγων και μεταναστών περιμένουν να αποβιβαστούν από ένα ρυμουλκό στο λιμάνι του Pozallo μετά τη διάσωσή τους πριν από λίγες μέρες.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουμε λάβει ανησυχητικές πληροφορίες για δύο νέα ναυάγια στην Κεντρική Μεσόγειο.

Το πρώτο ναυάγιο συνέβη την Παρασκευή το βράδυ (5 Μαΐου), όταν βυθίστηκε μια φουσκωτή βάρκα μετά από αρκετές ώρες που έπλεε στη θάλασσα με 132 επιβαίνοντες. Περίπου 50 άνθρωποι διασώθηκαν και αποβιβάστηκαν στο Pozzallo (Σικελία) την Κυριακή, 7 Μαΐου. Εκτιμάται ότι περίπου 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Την Κυριακή, συνέβη ένα ακόμα ναυάγιο έξω από τις ακτές της Λιβύης. Σύμφωνα με την οργάνωση-εταίρο μας International Medical Corps, το Λιμενικό Σώμα της Λιβύης διέσωσε μια γυναίκα και έξι άνδρες. Εκτιμάται ότι σε αυτό το περιστατικό περίπου 163 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το θαλάσσιο πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία έχει ξεπεράσει τους 1.300 από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής το 2017, πάνω από 43.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν χρησιμοποιήσει την οδό της Κεντρικής Μεσογείου για να φτάσουν στην Ιταλία.

Όπως τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi την Κυριακή, η διάσωση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στο πλαίσιο επιχειρήσεων μεταξύ άλλων από την ιταλική Ακτοφυλακή σε συντονισμό με τη Frontex και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα κύρια αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους στο να μετακινηθούν, καθώς επίσης και να προσφέρουμε σε όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας αξιόπιστες εναλλακτικές οδούς έναντι των επικίνδυνων αυτών περασμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν προσβάσιμες και ασφαλείς οδούς για να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως μέσω προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης, μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες