Τα παιδιά του Safe Area της Κω… εν δράσει!

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η καθημερινότητα των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στους καταυλισμούς των νησιών, εδώ και αρκετούς μήνες έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Με τους συνεχείς περιορισμούς κυκλοφορίας, μειώθηκαν δραματικά οι εξωτερικές δραστηριότητες που αποτελούν πάντα μια μεγάλη ανάσα για τα παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς. Αν και τα επιτραπέζια παιχνίδια έγιναν ανάρπαστα, μετά από κάποιο καιρό, ήταν ανάγκη να εκτονωθεί η ενέργεια των παιδιών και να δοθεί έμφαση σε δραστηριότητες σωματικής άσκησης.

Στην Κω, η ομάδα της ΜΕΤΑδρασης μαζί με τα παιδιά, επιστρατεύοντας την φαντασία τους, μετέτρεψαν διάφορα υλικά σε όργανα γυμναστικής. Άδεια πλαστικά μπουκάλια γέμισαν άμμο και μετατράπηκαν σε βαράκια. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι ασκήσεις: ένα-δύο, εισπνοή-εκπνοή. Όλοι οι διαμένοντες στον καταυλισμό μαζεύτηκαν και χάζευαν το συντονισμένο μάθημα γυμναστικής που διαδραματιζόταν στην ασφαλή ζώνη που μένουν τα ασυνόδευτα παιδιά, από τον καταπληκτικό φροντιστή, πρώην προπονητή μπάσκετ!

Πρόσφατα προστέθηκε άλλη μια δραστηριότητα, το βόλεϊ. Αξιοποιήθηκαν δύο υπάρχουσες κολώνες για να στηθεί ένα δίχτυ του βόλεϊ, αγοράστηκε μια μπάλα και μια σφυρίχτρα και αμέσως το παιχνίδι ξεκίνησε. Με πολλά γέλια, φωνές, καρφώματα, χειροκροτήματα. Κάποια παιδιά ήξεραν τους κανόνες, κάποια τους μάθαιναν εκείνη την ώρα. Όλοι έζησαν χαρούμενες στιγμές, ίδρωσαν, γέλασαν και τα παιδιά για μια στιγμή ξέχασαν τι είναι ένα οργανωμένο γυμναστήριο, ένα πραγματικό γήπεδο βόλεϊ, ένα κανονικό σπίτι…


Τα Safe Area εντάσσονται στο πρόγραμμα ΜΕΡΙΜΝΑ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME).

Click And Donate ΜΕΤΑδραση