Σφοδρές ισραηλινές βομβιστικές επιθέσεις ωθούν τη Γάζα στα όρια της καταστροφής

Σφοδρές ισραηλινές βομβιστικές επιθέσεις ωθούν τη Γάζα στα όρια της καταστροφής

Ιερουσαλήμ, 13 Μαΐου 2021

Fady Hanona/MSF

Μετά τις βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ στις οποίες τραυματίστηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρεί απαράδεκτη τη χρήση βίας από την ισραηλινή αστυνομία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές επιπτώσεις τυχόν κλιμάκωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

 «Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι απίστευτα έντονοι και ισχυρότεροι από προηγούμενες εκστρατείες βομβαρδισμού», λέει η Hellen Ottens-Patterson, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Ο αδυσώπητος βομβαρδισμός έχει καταστρέψει πολλά σπίτια και κτίρια γύρω μας. Δεν είναι ασφαλές να βγεις έξω, και κανείς δεν είναι ασφαλής μέσα, οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι. Το ιατρικό προσωπικό σε αυτή την επείγουσα κατάσταση αντιμετωπίζει  απίστευτους αλλά απαραίτητους κινδύνους για να μετακινηθεί.»

Από το απόγευμα της 10ης Μαΐου έως το πρωί της 13ης Μαΐου, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ήδη ως αποτέλεσμα 67 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών, και σχεδόν 400 τραυματίες. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν το θάνατο επτά ατόμων ως αποτέλεσμα πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα κατά την ίδια περίοδο.

Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα αποτελούν συνέχεια της βίας στην Ιερουσαλήμ. Το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαΐου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στην εκτίμηση της κατάστασης και τη σταθεροποίηση εκατοντάδων ανθρώπων που τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αστυνομία, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν τραυματιστεί από σφαίρες από καουτσούκ, χειροβομβίδες κρότου και λάμψης και έφεραν αμβλεία τραύματα.

 «Οι ομάδες μας αντιμετώπισαν σοβαρούς τραυματισμούς που προκάλεσε η ισραηλινή αστυνομία σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε η Ottens-Patterson. «Περιέθαλψαν παιδιά, ακόμη και 12 ετών, που είχαν τραυματιστεί από λαστιχένιες σφαίρες. Η βία ήταν η χειρότερη που έχουν δει οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ εδώ και χρόνια».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρακολουθούν τις καταστροφικές συνέπειες της βίας στη Γάζα. Προηγούμενες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και το θάνατο πολλών χιλιάδων αμάχων Παλαιστινίων, πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά.

«Μετά από κάθε πόλεμο, από κάθε «κλιμάκωση», από κάθε κύμα διαμαρτυριών, αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στις κλινικές και τα νοσοκομεία μας», λέει η ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Dr. Natalie Thurtle. «Βλέπουμε σε καθημερινή βάση τις μακροχρόνιες αναπηρίες και τον πόνο που προκαλεί η βία και γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα τραυματίζονται και τόσο περισσότερο θα υποφέρουν ακόμη και πολύ καιρό αφότου οι βόμβες θα έχουν σταματήσει».

«Ο 14χρονος ισραηλινός αποκλεισμός στη Γάζα έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα υγείας εδώ να μη διαθέτει πολλά από τα βασικά που χρειάζονται για την περίθαλψη ανθρώπων ακόμη και κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων. Ωστόσο, κάθε τόσο καλείται να αντιμετωπίσει μια τεράστια εισροή τραυματιών: τους 11.000 τραυματίες κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, τους περισσότερους από 7.000 τραυματίες από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2018 και του 2019 και τώρα από τη Δευτέρα, τους εκατοντάδες τραυματίες από βομβαρδισμούς με δεκάδες νεκρούς».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από είκοσι χρόνια και είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές για να παρέχουν ζωτική ιατρική φροντίδα σε όσους τη χρειάζονται. «Το επίπεδο βίας και τραυματισμού που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι αφόρητο και απαράδεκτο. Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού», λέει ο Ottens-Patterson.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ