Συνέντευξη Infokids «Μια φιλόξενη οικογένεια είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα»

Η προσφυγική κρίση μπορεί να έπαψε να απασχολεί την ειδησεογραφία αλλά ο απόηχος της κρύβει μια άβολη πραγματικότητα που έχει να κάνει με την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των παιδιών. Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι μια ανοιχτή «πληγή» που δεν τιμά καθόλου τον πολιτισμό αλλά τον ανθρωπισμό μας καθώς για ακόμη μια φορά οι πιο ευάλωτοι των ευάλωτων, οι πιο εύθραυστοι των εύθραυστων, τα παιδιά καλούνται να πληρώσουν ακόμα με την ίδια τους τη ζωή το τίμημα των πολέμων και των λανθασμένων χειρισμών των ενηλίκων.

Δέκα χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη και περισσότερα από 89 χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες ήρθαν στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Europol. Αφημένα στην τύχη τους, τα εξαφανισμένα παιδιά των μεταναστευτικών ρευμάτων συνήθως καταλήγουν στους δρόμους, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή ενώ παράλληλα διατρέχουν κινδύνους που ποτέ και κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να βιώνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα παιδιά αυτά καταλήγουν στα χέρια εγκληματικών δικτύων και πέφτουν θύματα εργασιακής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Παρά την ωμή αυτή πραγματικότητα, οι αρχές στην Ευρώπη δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα, για να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών, τα οποία συνεχίζουν να ζουν στην αφάνεια του κρατικού μηχανισμού.

Το Infokids.gr αναδεικνύει το πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που πλέον μπορούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον χάρη στην οικογενειακή θαλπωρή που βιώνουν μέσω της πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα δράσης ««Προσωρινή φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε οικογένειες» που υλοποιείται από τη ΜΕΤΑδραση. Μιλήσαμε με τις Ευδοκία Κουβαρά και Ευδοκία Γρυλλάκη , Υπεύθυνες των Δράσεων «Προσωρινή Φιλοξενία Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε Οικογένειες» και«Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων» που προσφέρουν σε αυτά τα φοβισμένα παιδιά την μεγάλη ευκαιρία να ζήσουν με μια οικογένεια μέχρι να μπορέσουν να βρουν τη δική τους.

Γιατί η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού δεν είναι «προνόμιο» μόνο των παιδιών του Δυτικού Κόσμου αλλά όλων των παιδιών. Ας στρέψουμε λοιπόν το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας στα παιδιά που γλίτωσαν από τη φρίκη του πολέμου, αλλά έχασαν τους γονείς τους και ψάχνουν απεγνωσμένα για ασφαλές καταφύγιο. Με απαρχή τη σημερινή ημέρα, ας βάλουμε σήμερα ένα λιθαράκι για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο και να δώσουμε τέλος στην οδύσσεια αυτών των παιδιών.

Ποιο είναι το προφίλ των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν;

Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι κυρίως αγόρια ηλικίας 13 έως 16 ετών, που βρίσκονται μόνα τους στη χώρα μας έχοντας χάσει ή έχοντας χωριστεί από τους γονείς τους. Οι ανάγκες των ανηλίκων δύσκολα εντοπίζονται και ομαδοποιούνται. Σίγουρα, τα παιδιά έχουν ανάγκη απόσταθερά πρόσωπα αναφοράς ώστε να εμπιστευθούν και να νιώσουν ασφάλεια ότι υπάρχει κάποιος που τα στηρίζει και φροντίζει για το βέλτιστο συμφέρον τους. Πολύ σημαντικό είναι να τους εξασφαλίσουμε σταθερή και ασφαλή στέγη και νομική στήριξη προκειμένου να προωθηθούν οι υποθέσεις τους είτε πρόκειται για περιπτώσεις μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης είτε πρόκειται για παιδιά τα οποία θα μείνουν στην Ελλάδα.

Πολλά προσφυγόπουλα διαμένουν σε hotspots κάτω από απαράδεκτες συνθήκες άλλα έχουν καταφέρει να ενταχθούν σε δομές φιλοξενίας όμως δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός παιδιών περιπλανάται στους δρόμους και στις πλατείες της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων όντας εκτεθειμένος σε κινδύνους. Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε αποτελεσματικά;

Η ΜΕΤΑδραση μέσω της καινοτόμου Δράσης «Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα και στήριξη, με βασικό στόχο τα ασυνόδευτα παιδιά να αποκτήσουν ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς, «τον δικό τους άνθρωπο». Το μέλος τουΔικτύου Επιτροπείας έχει ως βασικό μέλημα την ομαλή ένταξη των παιδιών σε δομέςφιλοξενίας αλλά και στο σχολικό περιβάλλον, στοχεύοντας στην ενημέρωση και τηνενδυνάμωση των παιδιών ώστε να μένουν μακριά από τους κινδύνους.

Μιλήστε μας για τη δράση «Προσωρινή φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε οικογένειες» που υλοποιεί η ΜΕΤΑδραση. Σε ποιες οικογένειες απευθύνεται το πρόγραμμα και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους; 

Η ΜΕΤΑδραση προσφέρει σε ασυνόδευτα παιδιά ολοκληρωμένη στήριξη και ασφαλή στέγαση μέσα από τη φιλοξενία τους σε οικογένειες. Η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η διαμονή σε οικογένειες είναι η καλύτερη λύση. Αφού συνεργαστήκαμε με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Φεβρουάριο του 2016 πραγματοποιήσαμε το πρώτο κάλεσμα προς οικογένειες για να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Υπήρχαν άνθρωποι που μας έχουν μείνει αξέχαστοι, οι οποίοι γεμάτοι ενθουσιασμό μας έλεγαν χαρακτηριστικά: «Θέλω να βοηθήσω, έχω χώρο στο σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο, μπορώ να φιλοξενήσω ένα παιδάκι, από σήμερα το βράδυ κιόλας!». Η αλληλεγγύη των Ελλήνων σε αυτά τα παιδιά μάς έδωσε και συνεχίζει να μας δίνει κουράγιο και δύναμη, αλλά ένα κρεβάτι δεν αρκεί. Η διαδικασία απαιτεί εξαιρετική σοβαρότητα και θεωρούμε ευθύνη μας το παιδί να μπορέσει να «ταιριάξει» με την οικογένεια που θα το φιλοξενήσει. Η Δράση υλοποιείται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με τους κατά τόπον Εισαγγελείς και φορείς.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται ώστε να εγκριθεί η φιλοξενία ενός παιδιού; Πώς αξιολογείτε την μέχρι τώρα πορεία του εν λόγω εγχειρήματος;

Αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στην Ελλάδα εκτός δομών, σε καταυλισμούς, στους δρόμους, σε χώρους κράτησης. Το πρόγραμμα «Προσωρινή Φιλοξενία Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε Οικογένειες» απευθύνεται σε κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θέλουν να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους και της καρδιάς τους σε ένα ασυνόδευτο παιδί. Τα παιδιά αυτά έχουν τόση ανάγκη να αισθανθούν ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον προστατευμένο. Είναι εντυπωσιακό πώς μεταμορφώνονται μέρα με τη μέρα…ανθίζουν, μαθαίνουν σαν σφουγγάρια… είναι απίστευτη η εξέλιξή τους! Η φροντίδα και η θαλπωρή που τους προσφέρονται είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτό που προσφέρουν οι οικογένειες που φιλοξενούν ασυνόδευτα παιδιά είναι τούψιστο δείγμα της αλληλεγγύης: «αγκαλιάζουν» τα παιδιά σαν δικά τους. Η φιλοξενία είναι μια εμπειρία ζωής και για τους «γονείς» γεμάτη δυνατά συναισθήματα.

Η μαρτυρία μιας μητέρας που άνοιξε την αγκαλιά της οικογένειάς της στον 12χρονο Αζάντ

Η Μαριάννα, η οποία μαζί με το σύζυγό της και τα δύο μικρά αγοράκια της φιλοξενούν εδώ και 5 περίπου μήνες τον Αζάντ, ένα αγόρι 12 ετών από το Αφγανιστάν, μας μιλάει για την εμπειρία της αυτή:

«Δεν ξέρω αν είμαστε το ιδανικό σπίτι για τον Αζάντ… Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ιδανικά σπίτια,ο σκοπός δεν είναι να βρεθεί σε ιδανικά σπίτια και συνθήκες. Ο Αζάντ μπορεί να προσαρμοστεί παντού, αρκεί να του δώσει κανείς ευκαιρία και αποδοχή. Σε μια Ευρώπη που κλείνει τα σύνορά της, εμείς μεγαλώσαμε τα δικά μας, και κάπως έτσι αποκτήσαμε οικογένεια και στο Αφγανιστάν.

Προφανώς και είχαμε πολλούς ενδοιασμούς μέχρι να απευθυνθούμε στην Μετάδραση. Για να πάρουμε την απόφαση σκεφτήκαμε απλά πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγει κάτι καλό μέσα από αυτή την εμπειρία. Και αυτή είναι η πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά εμάς, όλη την οικογένειά μας και όλους τους φίλους μας. Είχαμε πει να δώσουμε, αλλά τελικά ούτε αυτό συνέβη, γιατί κάθε μέρα μόνο παίρνεις. Αν όλοι ανοίγαμε την πόρτα μας για να βοηθήσουμε ένα παιδί, ένα οποιοδήποτε παιδί στο ταξίδι του για ένα καλύτερο αύριο, αν αυτό γινόταν αβίαστα και αυτονόητα, το αύριο θα ήταν καλύτερο για όλους μας

Η ΜΕΤΑδραση καλεί οικογένειες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής,

συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης (bit.ly/oikogenies), τηλεφωνώντας στα τηλέφωνα: 214 1008717, 6980 462271 ή στέλνοντας mail στοfoster@metadrasi.org

 

Διάβασε το άρθρο εδώ

Click And Donate ΜΕΤΑδραση