Σάμος: Η στρατηγική της ΕΕ για τη μετανάστευση επιδεινώνει την κατάσταση των μεταναστών

Σάμος: Η στρατηγική της ΕΕ για τη μετανάστευση επιδεινώνει την κατάσταση των μεταναστών

Ο πληθυσμός στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου έχει μειωθεί σημαντικά καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταφέρονται σε άλλους καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα ενόψει του κλεισίματος του καμπ.

MSF/Evgenia Chorou

Αυτή τη στιγμή ο καταυλισμός φιλοξενεί περίπου 900 άτομα. Η πλειοψηφία του πληθυσμού στο νησί είναι από το Αφγανιστάν (28%), τη Συρία (20%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (17%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού και τα παιδιά το 17%, εκ των οποίων σχεδόν 8 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών.

Η μεταφορά του εναπομείναντος πληθυσμού στο νέο Κέντρο Υποδοχής, το οποίο βρίσκεται σε εντελώς απομακρυσμένη τοποθεσία στο νησί, εκκρεμεί προς το παρόν. Δεν έχουν γίνει ακόμη μεταφορές στο νέο κέντρο, αλλά αναμένεται να γίνουν σύντομα. Εν τω μεταξύ, τα άδεια αυτοσχέδια καταφύγια που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το κέντρο του Βαθύ έχουν αρχίσει να γκρεμίζονται.

Όσοι παραμένουν στον καταυλισμό στο Βαθύ το περιγράφουν ως «καταυλισμό φάντασμα» και αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Ζουν σε αυτόν τον καταυλισμό  σε φρικτές συνθήκες για μήνες, αν όχι χρόνια, και τώρα βλέπουν άλλες οικογένειες και ανθρώπους να φεύγουν ενώ οι ίδιοι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι εκεί. Η πλειοψηφία είναι άνδρες μόνοι τους και άτομα που έχουν λάβει αρνητικές αποφάσεις/απορρίψεις στις αιτήσεις τους. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την προοπτική της μεταφοράς στον νέο καταυλισμό έρχεται να προστεθεί στη δυστυχία και την απελπισία τους. Όπως μας είπε ένας ασθενής από τη Συρία που επέζησε από βασανιστήρια: «Θέλουν να μας μεταφέρουν σε μία φυλακή, δεν υπάρχει μέλλον σε αυτό το νησί για εμάς».

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ