Παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετά τον κυκλώνα Ιντάι στη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επεμβαίνουν στις σοβαρές ζημιές και τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Ιντάι και επηρέασε το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε. Εκτός από την εκτίμηση των ζημιών, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που έχουν πληγεί ώστε να τους παράσχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Μοζαμβίκη

Ο κυκλώνας Ιντάι χτύπησε την παραλιακή πόλη Μπέιρα στις 14 Μαρτίου και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα παράλια των επαρχιών Σοφάλα, Ζαμπέζια και Ινχαμπάνε. Υπολογίζεται ότι το 90% της πόλης Μπέιρα έχει καταστραφεί, οι κύριες οδοί που οδηγούν στην πόλη είναι κομμένες, πολύ μεγάλος αριθμός κτιρίων είναι κάτω από το νερό έχοντας υποστεί πολύ σοβαρές καταστροφές. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Μπέιρα και τις γειτονικές περιοχές ενώ σχεδόν όλες οι γραμμές επικοινωνίας έχουν καταστραφεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολος ο υπολογισμός των θυμάτων, αλλά και η εκτίμηση των ζημιών. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 84 νεκροί και περισσότεροι από 1.500 τραυματίες στις πόλεις Μπέιρα, Ντόντο και Τσιμόιο.

Οι ιατρικές μας υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Μπέιρα, στα τοπικά κέντρα υγείας και τις τοπικές κοινότητες έχουν ανασταλεί. Στόχος είναι να φτάσει άμεσα η ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Μπέιρα ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να δει τις ανάγκες των ανθρώπων και της περιοχής. Κύριο μας μέλημα είναι να εγγυηθούμε τη συνέχιση της παροχής φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις που έρχονται στα τοπικά κέντρα υγείας. Τις επόμενες ημέρες οι ανάγκες σε καθαρό νερό και στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής θα είναι πολύ μεγάλες.

Ζιμπάμπουε

Στις 15 Μαρτίου, ο Ιντάι χτύπησε την περιοχή Τσιμανιμάνι των 30.000 κατοίκων στην επαρχία Μανικαλάντ, αφού πέρασε από τη Μοζαμβίκη. Πολλοί από τους δρόμους που φτάνουν στην περιοχή έχουν καταστραφεί και ο μόνος τρόπος για να προσεγγιστεί η περιοχή είναι το ελικόπτερο.

Μία από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσπάθησε να φτάσει στο Τσιμανιμάνι με ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα, αλλά οι κατεστραμμένες γέφυρες δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στην περιοχή. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε με καθαρό νερό, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα ένα ιατρικό κέντρο 20 χιλιόμετρα από το Τσιμανιμάνι.

Μαλάουι

Οι πολύ δυνατές βροχές που έπεσαν στις επαρχίες Τσικουάουα και Νσάντζε στην κάτω πλευρά του ποταμού Σίρε, σε συνδυασμό με το πέρασμα του Ιντάι προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες. Οι ποταμοί έχουν πλημμυρήσει εξαφανίζοντας πολλά σπίτια και αναγκάζοντας 11.000 οικογένειες από την περιοχή Νσάντζε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι επίσημοι αριθμοί αναφέρουν 56 νεκρούς, 577 τραυματίες και 3 αγνοούμενους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ήδη ξεκινήσει μια επείγουσα παρέμβαση στην περιοχή Νσάντζε, στην όποια είναι δυνατή η πρόσβαση μόνο με βάρκα ή ελικόπτερο. Επίσης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το κέντρο υγείας του Μακχάνγκα με ιατρικό υλικό, ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και προσωπικό. Οι ομάδες μας βρίσκονται σε ετοιμότητα, για μεταφορές ασθενών και για παρέμβαση στα κέντρα εκκένωσης του πληθυσμού που έχουν δημιουργηθεί. Επίσης προετοιμάζονται για να μπορέσουν να προσφέρουν καθαρό νερό, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και είδη πρώτης ανάγκης σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ