Οι Δήμαρχοι αναζητούν προοπτική για το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων στην Ελλάδα μετά το 2018

© UNHCR / Γ. Κυβερνήτης

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (δεξιά), ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η Δήμαρχος Λεβαδέων Παναγιώτα Πούλου κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στην ημερίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δήμαρχοι που συμμετείχαν σε ημερίδα ορόσημο αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα αναφέρθηκαν στις θετικές εμπειρίες τους από την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), αναζητώντας παράλληλα τρόπους για τη διασφάλιση της συνέχισής του μετά το τέλος του 2018.

Το πρόγραμμα στέγασης, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ωφελήσει μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν 40.000 ανθρώπους και θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά, αλλά το μέλλον του μετά από αυτό είναι προς το παρόν αβέβαιο. Οι Δήμαρχοι των δεκατριών πόλεων στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα (Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Καρδίτσα, Λάρισα, Λιβαδειά, Νεάπολη – Συκιές, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Ρέθυμνο, Σητεία, Τρίκαλα και Χανιά) εξέφρασαν την ελπίδα πως θα μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα βιώσιμο πρόγραμμα υπό τη διαχείριση των Δήμων.

Συναντήθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Υ.Α. τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, την πρώτη που έφερε κοντά όλους του επικεφαλής των Δήμων που υλοποιούν το πρόγραμμα ESTIA για τη στέγαση προσφύγων, με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες στην υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, να συζητήσουν βέλτιστες πρακτικές και να μοιραστούν προβληματισμούς και ελπίδες για το μέλλον του προγράμματος. Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συνέχισή του πέρα από το 2018.  

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου (δεξιά), ο Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος και ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στην ημερίδα της Y.A. ©UNHCR / Γ. Κυβερνήτης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης αναφορά σε πιθανή συσχέτιση του προγράμματος με άλλα προγράμματα προώθησης της κοινωνικής συνοχής και της ένταξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και σε δυνατότητες πρόσβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε βιώσιμη χρηματοδότησή του, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Δήμαρχοι επισήμαναν τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην υποδοχή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου που θα διευκολύνει την εφαρμογή του προγράμματος και θα ρυθμίζει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Η ανάγκη των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας ήταν επίσης κάτι που τονίστηκε, ενώ οι Δήμαρχοι Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν ένα δίκτυο ανάμεσα σε όλες τους δήμους που στεγάζουν πρόσφυγες. Οι Δήμαρχοι ανέλυσαν τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο, ενώ μέσα από ομάδες εργασίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ένταξης των προσφύγων, τη μετάβασή τους στην αυτάρκεια και τις εργασιακές ευκαιρίες στην τοπική οικονομία.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος (δεξιά) και ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc στην ημερίδα της Y.A. ©UNHCR / Γ. Κυβερνήτης

Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του Αντιπρόσωπου της Υ.Α. στην Ελλάδα Philippe Leclerc, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Το πρόγραμμα στέγασης, που έχει αναπτυχθεί από την Υ.Α. με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής,  αποτελεί μέρος του ESTIA (Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση) και υλοποιείται από Δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2016. Το πρόγραμμα ESTIA παρέχει στέγαση στον αστικό ιστό, υποστηρικτικές υπηρεσίες και οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες