Έκτοτε, όλες οι ελλείψεις έχουν καλυφθεί, αν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο πλοιοκτήτης θεωρούν ότι η κράτηση δεν στηρίζεται στους ισχύοντες κανονισμούς και είναι υπερβολικά τιμωρητική απέναντι στο Geo Barents, τους ιδιοκτήτες και τους ναυλωτές.
«Την Παρασκευή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν επισήμως από τις ιταλικές αρχές να απελευθερώσουν το πλήρως εξοπλισμένο και πιστοποιημένο πλοίο έρευνας και διάσωσης, Geo Barents, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», δηλώνει ο Frauke Ossig,, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θέματα έρευνας και διάσωσης.
«Παρόλο που υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις ισχύουσες διαδικασίες του ναυτικού δικαίου και τους ελέγχους που διασφαλίζουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αμφισβητούμε τη νομιμότητα της κράτησης του Geo Barents, και συγκεκριμένα τη δήλωση των ιταλικών αρχών σχετικά με την ακαταλληλότητα του πλοίου να διεξάγει συστηματικές δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, διότι στο πλοίο βρίσκονται πάρα πολλά άτομα. Το διεθνές δίκαιο δεν ορίζει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων για ανθρωπιστικά πλοία διάσωσης.
Μια τέτοια ερμηνεία του ναυτικού δικαίου παραβλέπει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με το καθήκον των πλοιάρχων να παρέχουν βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, θεωρούνται καταστάσεις ανωτέρας βίας, σύμφωνα με το άρθρο IV της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα και, επομένως, ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με άλλες διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης».
«Ενώ οι ΜΚΟ που πραγματοποιούν διασώσεις καλύπτουν το θανατηφόρο κενό που αφήνει η αποχώρηση των κρατών από την ευθύνη τους να πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο, είναι απαράδεκτο να εμποδίζονται οι ΜΚΟ να σώσουν ζωές», προσθέτει ο Frauke Ossig. «Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με τη μέρα και ζωές συνεχίζουν να χάνονται αναίτια στη Μεσόγειο. Η διοικητική κράτηση του Geo Barents κοστίζει ζωές και σπαταλά ζωτικούς πόρους που θα μας επέτρεπαν να συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν».
Από τις αρχές του 2021 έως τώρα, τουλάχιστον 820 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια σύνορα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών θανάτων σε δύο ναυάγια που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες.