Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικροτούν το αίτημα των ΗΠΑ για απελευθέρωση της πατέντας στα εμβόλια COVID-19

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικροτούν το αίτημα των ΗΠΑ για απελευθέρωση της πατέντας στα εμβόλια COVID-19

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικροτούν την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υποστηρίξει την κατάργησης της πατέντας για τα εμβόλια COVID-19.

MSF

Αυτό θα αυξήσει την επαρκή και έγκαιρη πρόσβαση των πληθυσμών σε αυτά τα σωτήρια ιατρικά εργαλεία, καθώς η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πολλές από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν λάβει μόνο 0,3% του παγκόσμιο αποθέματος εμβολίων COVID-19, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει αρκετές δόσεις για να προστατεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό τους και εξακολουθούν να έχουν απομείνει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο εμβόλια σε πλεόνασμα. Οι ελλείψεις διαγνωστικών, θεραπευτικών και άλλων ιατρικών εργαλείων που σώζουν ζωές συνεχίζουν να προσθέτουν πίεση σε χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, όπου η αύξηση των περιστατικών COVID-19 έχει ωθήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης.

Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό βήμα προς την παγκόσμια υποστήριξη για την παραίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) από την προστασία IP. Αυτό θα μπορούσε να παρέχει στις χώρες νέες επιλογές για την αντιμετώπιση των περιορισμών των υφιστάμενων κανόνων του ΠΟΕ και την άρση των νομικών αβεβαιοτήτων και φραγμών που ενδέχεται να εμποδίσουν την παραγωγή και την προμήθεια ιατρικών προϊόντων COVID-19 εκ των προτέρων. Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν την παραίτηση από την προστασία IP για όλα τα προϊόντα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών.

Χώρες που εξακολουθούν να αντιτίθενται στην κατάργηση της πατέντας όπως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία και η Βραζιλία πρέπει τώρα να αναλάβουν δράση και να αποφασίσουν να θέσουν την υγεία των ανθρώπων πάνω από τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών και να απελευθερώσουν τις πατέντες για όλα τα ιατρικά εργαλεία COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ