Οι άνθρωποι από τον καταυλισμό της Μόριας πρέπει να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές μέρος

Οι άνθρωποι από τον καταυλισμό της Μόριας πρέπει να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές μέρος

Σχεδόν 12.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρέθηκαν στον δρομο όταν αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον καταυλισμό στη Μόρια, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου.

MSF

Ενώ η πυρκαγιά, σύφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να έχει στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές, ο καταυλισμός κάηκε σχεδόν ολοσχερώς και οι άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο χωρίς να έχουν κάπου να μείνουν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές αρχές και τις αρχές της ΕΕ να μεταφέρουν αμέσως τους ανθρώπους από το νησί σε ένα ασφαλές μέρος.

«Οι ομάδες μας παρακολουθούσαν τη φωτιά να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη Μόρια όλη τη νύχτα. Το μέρος τυλίχθηκε στις φλόγες και βλέπαμε τους ανθρώπους να προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση, χωρίς να ακολουθούν συγκεκριμένη κατεύθυνση» λέει ο Marco Sandrone, συντονιστής προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Τα παιδιά ήταν φοβισμένα και οι γονείς σε σοκ. Είμαστε ανακουφισμένοι που απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουμε θύματα και εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων.»  

Όλες οι ιατρικές υπηρεσίες που ήταν διαθέσιμες για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, έχουν διακοπεί, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που προσφέρει  η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί εδώ και πέντε χρόνια, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και εντάσεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους πέντε μήνες  λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων που τέθηκε στον καταυλισμό, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για μέτρο προάσπισης της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας COVID-19. 

Μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση θετικών περιστατικών COVID-19 μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό, οι επιπλέον περιορισμοί  έκαναν την κατάσταση αφόρητη.  

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιέζουμε εδώ και εβδομάδες τις ελληνικές αρχές υγείας και μετανάστευσης να καταρτίσουν ένα κατάλληλο πλάνο αντιμετώπισης της COVID για τη Μόρια, που να βασίζεται στη συνεργασία των ανθρώπων και να διασφαλίζει την  αξιοπρέπεια στους ασθενείς και σε εκείνους που έχουν μολυνθεί.  

«Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν στο να δημιουργήσουν ένα τέτοιο πλάνο, η ΕΕ και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αρνήθηκαν την ευθύνη και δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να επιλύσουν αυτήν την κατάσταση», λέει η  Aurelie Ponthieu, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα εκτοπισμού.  

«Η εσκεμμένη πρόκληση ανθρώπινων δεινών και βίας από ευρωπαϊκές και ελληνικές μεταναστευτικές πολιτικές ευθύνεται για την πυρκαγιά και δεν μποορύμε παρά να ελπίζουμε ότι το ίδιο σύστημα απάνθρωπης κράτησης δεν θα ξαναγεννηθεί από  τις στάχτες της Μόριας. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν αμέσως ένα σχέδιο παρέμβασης έκτακτης ανάγκης και να μεταφέρουν αμέσως όλους αυτούς τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την υποστήριξη που απαιτείται κατά τη διάρκεια της επειγουσας παρέμβασης. 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ