Μαζί με την ομάδα της εργάζεται στο Montepuez, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της επαρχίας και έναν από τους προορισμούς που επιλέγουν οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την παραλιακή πόλη της Palma λόγω των πρόσφατων επιθέσεων.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν ένα ιατρικό πρόγραμμα στο Montepuez από το Νοέμβριο του 2020. Κατά το τελευταίο έτος, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εδώ έχει αυξηθεί εκθετικά λόγω της κρίσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 50.000 άνθρωποι που ζουν είτε σε καταυλισμούς είτε στην κοινότητα υποδοχής.
Μόλις ο αντίκτυπος των επιθέσεων στην Palma έγινε αντιληπτός, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο το Cabo Delgado, συμπεριλαμβανομένου του Montepuez, άρχισαν να προετοιμάζονται για ένα πιθανό νέο κύμα αφίξεων. Μέχρι την 1η Απριλίου, περίπου 400 άτομα, περισσότερο από το ένα τρίτο των οποίων είναι παιδιά, έφτασαν στο Montepuez. Αυτοί που φτάνουν λένε ότι πολλοί ακόμη βρίσκονται στη διαδρομή.
Εκτοπισμένοι φτάνουν στο Montepuez ταραγμένοι και συγκλονισμένοι από αυτά που έχουν δει. Κλαίνε όταν μιλάνε για την κατάστασή τους. «Σκότωσαν πολλούς ανθρώπους, σκότωσαν την Palma», μου είπε κάποιος. Έτρεξαν στο δάσος για να σωθούν και περπατούσαν όλη μέρα και όλη νύχτα για τέσσερις ή πέντε ημέρες.
Πολλοί είδαν πτώματα στον δρόμο, ανθρώπους που είχαν πεθάνει από πείνα ή αφυδάτωση. Το μόνο διαθέσιμο νερό ήταν από ένα βρώμικο ποτάμι. Οι άνθρωποι ακολουθούσαν συνήθως τους κύριους δρόμους, αλλά κοιμούνταν και μέσα στος δάσος για προστασία, αποφεύγοντας τα χωριά και επιβιώνοντας με όσα λίγα μπορούσαν να βρουν.
Μία από τις πρώτες κύριες πόλεις που έφτασαν είναι η Nangade, 130 χιλιόμετρα από την Palma. Από εκεί, οι τυχεροί που μπορούν να πάρουν χρήματα από συγγενείς φεύγουν με οχήματα και πηγαίνουν πιο μακριά στη Mueda, μια ορεινή πόλη που ελέγχεται από τον στρατό και άλλοι συνεχίζουν πιο νότια προς το Montepuez.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανησυχούν για όσους δεν έχουν συγγενείς για να τους βοηθήσουν οικονομικά για τη μετακίνησή τους καθώς αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να περπατούν, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Αυτοί πιθανότατα θα φτάσουν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να εντοπίσουμε τις διαδρομές που ακολουθούν οι άνθρωποι που φεύγουν από την Palma και το πού πηγαίνουν, προκειμένου να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας.
Έχουμε τοποθετήσει μια ομάδα σε όλα τα σημεία εισόδου στο Montepuez για να παρέχουμε υποστήριξη ψυχικής υγείας μόλις φτάνουν οι άνθρωποι εδώ. Τους βοηθάμε να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες και να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Πολλοί από αυτούς θέλουν να πάνε στο Pemba, την πρωτεύουσα της επαρχίας, με την ελπίδα να επανενωθούν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους.
Στους καταυλισμούς γύρω από το Montepuez, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους σε προηγούμενες επιθέσεις στο Cabo Delgado. Κάποια μέλη της οικογένειας ήρθαν στο Montepuez, ενώ άλλα πήγαν στην Palma. Και τώρα έχουν χάσει κάθε επαφή μεταξύ τους. Δεν γνωρίζουν πού είναι ή εάν είναι ασφαλείς, και αυτό τους προκαλεί ανησυχία και άγχος.
Πριν από τις επιθέσεις, η Palma είχε εκτιμώμενο πληθυσμό αρκετών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς φέρεται τώρα να έχουν φύγει από την πόλη σε διαφορετικές κατευθύνσεις: μερικοί μπήκαν σε βάρκες με προορισμό το νότο, άλλοι έχουν περάσει στην ενδοχώρα μέσα από το δάσος ή στα σύνορα με την Τανζανία, και πολλοί φαίνεται ότι εξακολουθούν να κρύβονται στα περίχωρα της Palma. Όπως και στο Montepuez, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καλύπτουν τις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Palma και καταφεύγουν στις περιοχές Mueda, Nangade, Pemba και Macomia
Μια άλλη ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στη χερσόνησο Afungi, περίπου 25 χιλιόμετρα από την Palma, όπου έχουν μεταφερθεί μερικοί από τους τραυματίες και άλλοιέχουν βρει καταφύγιο. Η σύγκρουση μεταξύ του στρατού και των μη κρατικών ένοπλων ομάδων στο Cabo Delgado συνεχίζεται από το 2017 και εντείνεται τον τελευταίο χρόνο. Πάνω από 670.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέχρι στιγμής από τη βία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.