Πριν δύο χρόνια, ο Najib βρισκόταν στο σπίτι του στη Χομς, όταν μια βομβιστική επίθεση τον τραυμάτισε στη σπονδυλική στήλη και οδήγησε στην αναπηρία του από τη μέση και κάτω. Μετά τον τραυματισμό του, νοσηλεύτηκε σε μια αυτοσχέδια κλινική, αλλά δεν ήταν δυνατό να του παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Η οικογένεια του Najib, μαζί με το αγόρι, που ήταν τότε 12 χρονών, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη διαλυμένη από τον πόλεμο Συρία. Τόλμησαν ακόμα και το θαλάσσιο πέρασμα μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπου τελικά αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες το 2016.
Όμως χάρη στην ενασχόλησή του με τον Παραολυμπιακό αθλητισμό, το μέλλον φαίνεται πιο ελπιδοφόρο για τον Najib.
Από τον Οκτώβριο του 2016, ο Najib συμμετέχει στο πρόγραμμα «Προώθηση του Παραολυμπιακού αθλητισμού σε προσφυγικούς πληθυσμούς», που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Agitos μέσα από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Χορηγιών (GSP) και την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα.
«Τα τελευταία δύο χρόνια το Ίδρυμα Agitos έχει δώσει τη δυνατότητα στην πιο ευάλωτη ομάδα προσφύγων, τους πρόσφυγες με αναπηρία, να βρουν μέσω του Παραολυμπιακού αθλητισμού ένα μέσο κοινωνικής ένταξης και βελτίωσης της ζωής τους. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν το 2018 με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ιδρυμάτων και φορέων τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε Παραολυμπιακά αθλήματα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ευρώπη», ανέφερε ο Jose Cabo, Διευθυντής Ανάπτυξης του Ιδρύματος Agitos.
Το πρόγραμμα αυτό, κατατέθηκε ως πρόταση από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία ευκαιριών για προπόνηση για πρόσφυγες με αναπηρία. Οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν επίσης την ευκαιρία να εξασκούνται σε προπονητικά κέντρα και να αγωνίζονται τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να υποβάλουμε μια πρόταση στο Ίδρυμα Agitos, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα Παραολυμπιακών αθλημάτων για πρόσφυγες με αναπηρία», λέει ο Βασίλης Καλύβας, τεχνικός διευθυντής Αθλημάτων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος GSP. «Το σύνθημα του Ιδρύματος Agitos είναι “Αναπτύσσουμε τον αθλητισμό, αλλάζουμε ζωές” και πιστεύαμε ότι αυτό θα καταφέρναμε με αυτό το πρόγραμμα».
Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ήρθε σε επαφή με πρόσφυγες με αναπηρία, που μένουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα, μέσα από το πρόγραμμα ESTIA, που υλοποιεί η Υ.Α. σε συνεργασία με Δήμους και ΜΚΟ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Najib μένει με την οικογένειά του σε ένα από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που συντονίζει η ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων μέσα από το ESTIA και έτσι έγινε η αρχή της σχέσης του με τον Παραολυμπιακό αθλητισμό.
Έπειτα από ένα χρόνο προπόνησης και έχοντας ήδη συμμετάσχει σε δύο αγώνες στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Najib είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, παίρνοντας μέρος στους Παγκόσμιους Αγώνες IWAS (International Wheelchair & Amputee Sports Federation) 2017, που φιλοξενήθηκαν στην πόλη Vila Real de Santo Antonio στην Πορτογαλία.
Προσκεκλημένος της IWAS (Διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία Αθλητών με αμαξίδιο και ακρωτηριασμούς) και του Ιδρύματος Agitos, ο 14χρονος Najib αγωνίστηκε στην κατηγορία Κ18 (κάτω των 18 ετών) στον αγώνα δρόμου των 100 και 200 μέτρων με αμαξίδιο. Είχε επίσης την ευκαιρία να πάρει διεθνή κατάταξη στις κατηγορίες Παραολυμπιακών Αθλημάτων στίβου.
«Οι Παγκόσμιοι Αγώνες IWAS 2017 ήταν για μας μια ευκαιρία να καλωσορίσουμε για πρώτη φορά αθλητές πρόσφυγες που συμμετείχαν στους Αγώνες. Ως αναπόσπαστο κομμάτι των Παραολυμπιακών αθλητικών οργανώσεων για αθλητές με σωματικές αναπηρίες, οι Αγώνες αυτοί ήταν μια πολύ καλή αφετηρία για τη συμμετοχή του Najib σε διεθνείς διοργανώσεις και είμαστε πολύ χαρούμενοι που στηρίξαμε τη συμμετοχή του», σχολίασε η Charmaine Hooper, Γενική Διευθύντρια της IWAS. «Ανυπομονούμε να δούμε την πορεία του Najib και ελπίζουμε να τον υποδεχθούμε και πάλι σε κάποιους από τους επόμενους Παγκόσμιους Αγώνες της IWAS στο μέλλον».
Αυτή δεν ήταν μόνο η πρώτη συμμετοχή του Najib σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η πρώτη φορά που ταξίδευε με αεροπλάνο στο εξωτερικό, αφότου έφτασε στην Ελλάδα υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες.
«Η συμπεριφορά του έχει αλλάξει. Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό τον έχει κάνει πιο εξωστρεφή», λέει η μητέρα του Najib, Faten Shahuod. «Ήταν στο σπίτι όλη την ώρα, αλλά τώρα κινείται περισσότερο και ασχολείται με το άθλημά του. Έχει γίνει πιο ανεξάρτητος, μπορεί να κινηθεί μόνος του με το αμαξίδιο και κάνει πολλά πράγματα μόνος του».
«Πριν δεν μπορούσε να μιλήσει σε κανέναν. Τώρα μιλάει με όλο τον κόσμο. Ακόμα και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε στην Πορτογαλία, γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητος και μιλάει περισσότερο».
Μετά τους αγώνες, ανάμεσα σε πολύ μεγαλύτερους και εμπειρότερους αθλητές, ο Najib έκανε έναν απολογισμό όσων έχει καταφέρει μέχρι σήμερα αλλά και των στόχων του για το μέλλον. «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος γιατί συναντήθηκα με νέους ανθρώπους από τη Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες. Όταν επιστρέψω στην Ελλάδα θα κάνω περισσότερη προπόνηση. Αντί για μία ώρα που προπονούμαι τώρα, θα προπονούμαι δύο. Αντί για δύο, τρεις. Έτσι θα αρχίσω να κερδίζω στους αγώνες».
«Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω με τη θεραπεία μου και τις σπουδές μου και να αγωνιστώ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες», λέει ο Najib.
« Επιστροφή