«Μαθαίνω Ελληνικά, σπάω τα δεσμά της απομόνωσης»

Η ΜΕΤΑδραση συμμετέχει στο Φεστιβάλ “Break The Chain 2016” για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Παλαιοί Φούρνοι,
Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 12:00–22:00

Η ΜΕΤΑδραση συμμετέχει στο Φεστιβάλ Break The Chain 2016 για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων από άνθρωπο, με μια έκθεση που περιλαμβάνει γραπτά προσφύγων και μεταναστών (ενηλίκων και ανηλίκων) που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα στα μαθήματα που προσφέρονται δωρεάν από τη ΜΕΤΑδραση.

Ζητήσαμε από 25 μαθητές να περιγράψουν πώς είναι η ζωή τους στην Ελλάδα, συνθέτοντας επιστολές απευθυνόμενοι σε αγαπημένα τους πρόσωπα στη χώρα τους. Μέσα από τα κείμενά τους αποκαλύπτουν μικρές και μεγάλες πτυχές της καθημερινότητάς τους στην Αθήνα, μοιράζονται τις σκέψεις τους, εκφράζουν τις ανησυχίες τους αλλά και τις προσδοκίες τους.

Πρωταγωνιστές είναι η δυνατή θέληση και η προσπάθεια που καταβάλουν οι ίδιοι με τη βοήθεια των δασκάλων τους, ώστε να κατακτήσουν την ελληνική γλώσσα και να έρθουν πιο κοντά στον ελληνικό πολιτισμό αλλά και στους ανθρώπους.

«Θέλω να μάθω ελληνικά για να καταλαβαίνω και να γνωρίσω τους ανθρώπους. Αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα, όχι μόνο δουλειά δεν έχεις, αλλά ούτε φίλους…» αναφέρει στο γράμμα του ο Μεχμέτ.

«Άρχισα να κάνω παρέες γιατί μπορώ και μιλάω ελληνικά σιγά-σιγά…» διηγείται ο Χασάν στην αδερφή του.

Στα γράμματά τους πολλοί μιλούν με θαυμασμό για την ελληνική ιστορία, για τη μυθολογία και τη φιλοσοφία. Οι περισσότεροι εντυπωσιάζονται με τον καιρό, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα φρούτα και τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Εντοπίζουν τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες σε σχέση με την πατρίδα τους.

«Σάρα μου, δεν ξέρεις τι ωραία θάλασσα υπάρχει εδώ, το νερό είναι σαν δάκρυα. Ο καιρός είναι ακριβώς όπως εκεί.»

Άλλοι αναφέρονται στην κρίση και στη δυσκολία να βρουν δουλειά. «Περνάω δύσκολα, αλλά έχω πολλή ελπίδα για το μέλλον.» 

Η ΜΕΤΑδραση στην προσπάθεια να συμβάλει στην ομαλή ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, υλοποιεί από το 2011 δωρεάν μαθήματα ελληνικών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

breakthechain2016-visit-exhibition

breakthechain2016-2pages

breakthechain2016-letter

 

Click And Donate ΜΕΤΑδραση