Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενισχύουν την υποστήριξή τους καθώς η βία κλιμακώνεται

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενισχύουν την υποστήριξή τους καθώς η βία κλιμακώνεται

Σύμφωνα με αναφορές ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η ασφάλεια και οι ανθρωπιστικές συνθήκες επιδεινώνονται ραγδαία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων και των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από ξένα στρατεύματα, σε έναν κύκλο συνεχούς βίας που συνδέεται με την εκλογική διαδικασία.

Marco Doneda/MSF

Μετά τις πολυάριθμες επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων σε ολόκληρη τη χώρα, στις 13 Ιανουαρίου έλαβαν μέρος συγκρούσεις  στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Bangui. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή περιέθαλψαν 12 άτομα με τραύματα που σχετίζονται με τη βία.

Πέρα από τα άμεσα θύματα της βίας, οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μειωμένη πρόσβαση σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανασφάλειας. Στις 13 Ιανουαρίου, μόλις 14 έγκυες γυναίκες έφτασαν στο μαιευτήριο Castor του Bangui, όπου οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα μαιευτική φροντίδα, σε σύγκριση με έναν ημερήσιο μέσο όρο που ξεπερνά τις 30 γυναίκες.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των εκτοπισμένων και των προσφύγων

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους μετά από τον τελευταίο κύκλο βίας, ο οποίος ξεκίνησε πριν από ένα μήνα. Πολλοί ζουν σε πολύ επισφαλείς συνθήκες, τόσο εντός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας όσο και σε γειτονικές χώρες. 

Στις 3 Ιανουαρίου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Bangassou κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πόλη και διέσχισαν τον ποταμό Mbomou για να βρουν καταφύγιο στο χωριό Ndu, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίες υποστηρίζουν τις υπηρεσίες φροντίδας μητέρας και παιδιού στο τοπικό κέντρο υγείας στο Ndu από το 2017, ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εκτοπισμένων.

«Με τη μαζική εισροή προσφύγων στο Ndu, εντατικοποιήσαμε αμέσως την υποστήριξή μας στο κέντρο υγείας φέρνοντας επιπλέον φάρμακα, εμβόλια και πρόσθετο προσωπικό», αναφέρει ο συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Marco Doneda. «Ο αριθμός των ιατρικών συνεδριών έχει αυξηθεί ραγδαία, με περισσότερους από 110 ασθενείς να εμφανίζονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, κυρίως γυναίκες και παιδιά που πάσχουν από ελονοσία, διάρροια και αναπνευστικές λοιμώξεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ανταπόκρισή μας στο κέντρο υγείας τις επόμενες ημέρες, καθώς και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε πιθανές επιδημίες ενισχύοντας τον τακτικό εμβολιασμό.»

Εκτός από την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους πρόσφυγες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα καθαρισμού του νερού το οποίο τροφοδοτεί τρεις δεξαμενές με νερό ποταμού, επεξεργασμένο ώστε να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

«Η πρόσβαση στο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό», λέει ο Doneda. «Οι συνθήκες διαβίωσης στο Ndu είναι πολύ φτωχές, με πολύ μικρή πρόσβαση σε δομές υγιεινής.»

Εκτοπισμένοι βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Στην κεντροαφρικανική πλευρά του ποταμού Mbomou, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν τις ιατρικές τους δραστηριότητες στο περιφερειακό νοσοκομείο Bangassou, το οποίο υποστηρίζεται από τους  Γιατρούς Χωρίς Σύνορα από το 2014. Στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα της επίθεσης, περίπου 800 άνθρωποι – οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες και παιδιά – αναζήτησαν καταφύγιο εντός των χώρων του νοσοκομείου, όπου οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους παρείχαν στέγη, καθαρό νερό και ιατρική περίθαλψη. 

«Αν και η κατάσταση έχει σχετικά ηρεμήσει στο Bangassou, τη στιγμή που μιλάμε οι άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται και σχεδόν 1.600 από αυτούς περνούν τη νύχτα στο νοσοκομείο», λέει ο Doneda. «Εκτός από το νοσοκομείο, άλλα σημεία για εκτοπισμένους έχουν δημιουργηθεί κοντά στο Bangassou. Καθώς ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αξιολογούμε τώρα την ανάγκη να υποστηρίξουμε και εκεί τους ανθρώπους.»

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλη τη χώρα περιθάλπουν τους τραυματίες και ανταποκρίνονται στις ανάγκες υγείας των ανθρώπων ως αποτέλεσμα αυτού του νέου ξεσπάσματος βίας. Σε μια χώρα που έχει ήδη πληγεί σκληρά από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου, όπου οι άνθρωποι ζουν σε κατάσταση χρόνιας ιατρικής κρίσης, η τρέχουσα ανασφάλεια επιδεινώνει περαιτέρω την ευαλωτότητά τους. Εκτός από την επείγουσα παρέμβαση, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν ζωτική ιατρική περίθαλψη στο Bangui, το Bambari, το Bria, το Bangassou, το Batangafo, το Bossangoa, το Boguila, το Carnot, το Kabo, το Paoua και το Zemio.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεθνώς συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια παρουσίας στις μεγαλύετερες κρίσεις του πλανήτη. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εργάζονται από το 1997. Το 2019 με 2.775 άτομα προσωπικό ανέπτυξαν προγράμματα για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, παρείχαν ιατρική και ψυχολογική φροντίδα για θύματα σεξουαλικής βίας, αντιμετώπισαν την ελονοσία και το HIV και ανταποκρίθηκαν σε ξεσπάσματα βίας και επιδημιών. 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ