Η Y.A. καλωσορίζει την πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον António Guterres ως τον νέο Γενικό Γραμματέα

© UNHCR/Achilleas Zavallis

Ο António Guterres, κατά την επίσκεψή του ως Ύπατος Αρμοστής στον Ελαιώνα τον Οκτώβριο του 2015, συναντάει Αφγανούς πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλωσορίζει την πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διατελέσει νέος Γενικός Γραμματέας ο António Guterres, ο πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

“Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στην Υ.Α., ο κ. Guterres διαχειρίστηκε μερικές από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις της εποχής μας”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες Filippo Grandi. “Γνωρίζουμε ότι θα ηγηθεί του ΟΗΕ με το όραμα, τις πολιτικές ικανότητες και τη βαθιά αίσθηση ανθρωπιάς που χρειάζονται για να προωθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την παγκόσμια ειρήνη.”

Ο António Guterres, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν αυξημένο αριθμό εκτοπισμένων ανθρώπων λόγω συρράξεων και διώξεων, διαχειρίστηκε με ιδιαίτερη ικανότητα την ανταπόκριση της Υ.Α. εφαρμόζοντας νέες σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει το έργο της πιο αποτελεσματικό.

“Όμως ο António Guterres – πάνω απ’ όλα – υπήρξε ένας ακούραστος υπέρμαχος των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των ανιθαγενών, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά τους τόσο στο πεδίο όσο και στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια. Έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να βρουν ασφάλεια και να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς και στην άσκηση πίεσης, ώστε να δοθεί ένα τέλος στους πολέμους που αναγκάζουν τόσο πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους”, είπε ο Grandi.

“Όλοι εμείς στην Ύπατη Αρμοστεία είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που στο ανώτατο, σε διεθνές επίπεδο, αξίωμα για την προώθηση της ειρήνης, θα βρεθεί κάποιος που γνωρίζει τόσο καλά τις τρομερές συνέπειες που επιφέρει ο πόλεμος στους ανθρώπους.”

Επιπλέον υλικό

Για φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό του António Guterres κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μπορείτε να δείτε εδώ Refugees Media [χρειάζεται εγγραφή].

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες