Η PRAKSIS στο Ευρωκοινοβούλιο για τις Ηπατίτιδες

Ύστερα από πρόσκληση της ομάδας ευρωβουλευτών ‘φίλοι του ήπατος’ (Dr Cristian-Silviu BUŞOI, Dr Biljana Borzan και Dr Andrey Kovatchev), η PRAKSIS βρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση του ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Η πρόκληση της ηπατίτιτδας C στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη: Ποιος βρίσκεται σε ρίσκο και πως μπορούν οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποτελεσματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία;».

Η συνάντηση άνοιξε με χαιρετσιμούς από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που διοργάνωσαν την εκδήλωση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αποτελέσματα της έρευνας Hepcore που διεξήγαγε η ELPA με τη συνδρομή των μελών της συλλόγων ασθενών. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η έλλειψη εθνικών στρατηγικών σχεδίων στον άξονα της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Dagmar Herich (EMCDDA), επεσήμανε πως οι χρήστες ουσιών αποτελούν μία απο τις βασικές ομάδες που επιβαρύνονται από μεταδόσεις ηπατίτιδας C και πως υπάρχει ενδεχομένως ένας μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών και αδιάγνωστων πρώην χρηστών. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα περιλαμβάνει πολιτικές μείωσης βλάβης και αυξημένη πρόσβαση στις νέες θεραπείες κρίνεται απαραίτητο.Η Helena Cortez Pinto (EASL) αναφέρθηκε ότι όλες οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας θα πρέπει να προβλέπουν καθολική πρόσβαση για όλους τους ασθενείς με ηπατίτιδα C ανεξαρτήτως σταδίου εξέλιξης της νόσου -όπως προβλέπουν εξάλλου και οι οδηγίες της EASL οι οποίες αποτελούν οδηγό για επιμέρους εθνικές οδηγίες. Επιπλέον, τα στρατηγικά πλάνα χρειάζεται να έρχονται με έναν προϋπολογισμό ώστε να είναι εφαρμόσιμα.

Στη συνέχεια έγινε μια επισκόπηση προόδων αλλά και προβλημάτων για τις περιπτώσεις της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανία καθώς και του μοντέλου της Πορτογαλίας. Μάλιστα, ο πορτογάλος βουλευτής Ricardo Baptista Leite αποκάλυψε πως μέρος της επιτυχίας του πορτογαλικού μοντέλου διαπραγμάτευσης ήταν πως από την μεριά της κυβέρνησης στο τραπέζι υπήρχαν όλα τα εργαλεία, ακόμα και αυτό της άρσης της πατέντας αν η διαπραγμάτευση δεν τελεσφορούσε.

Η PRAKSIS κλήθηκε να τοποθετηθεί στο στρογγυλό τραπέζι που έκλεισε και την εκδήλωση. Επισημάνθηκε πως ενώ υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών και επιδημιολογικών δεδομένων, απουσιάζουν από την συζήτηση τόσο η εστίαση σε αλλαγές πολιτικών που εμποδίζουν ομάδες όπως οι χρήστες ουσιών και οι κρατούμενοι από το να έχουν πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία όσο και η απροσχημάτιστη και διαφανής ενασχόληση με το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων και των αυθαιρεσιών που επηρεάζουν όλες τις χώρες στην Ευρώπη. Καλέσαμε τους ευρωβουλευτές να πιέζουν τις εθνικές τους κυβερνήσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη χάραξη πολιτικών υγείας, ώστε να προωθούν πολιτικές ευρέων συμμαχιών για κοινή διαπραγμάτευση τιμών και κοινή προμήθεια φαρμάκων.

Στις ερωταπαντήσεις τέθηκε από την EPHA το θέμα του φαρμακευτικού τουρισμού που αποκαλύπτει την υστέρηση λήψης πρωτοβουλιών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επίσης από την EMCDDA τέθηκε ο προβληματισμός για το ότι η συζήτηση θα πρέπει να μεταφερθεί σε αμιγώς πολιτικά fora που θα διαπραγματευτούν θέματα στίγματος -ακόμα και δομικού- που αντιμετωπίζουν ομάδες όπως οι χρήστες ουσιών σε σχέση με την πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και πρόληψης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογος για την μελέτη του ήπατος [European Association for the Study of the Liver (EASL)], Τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Ασθενών Ήπατος [European Liver Patients Association (ELPA)] και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία [European Public Health Alliance (EPHA)].

 

photo 2

photo 3

Click And Donate PRAKSIS