Η Ύπατη Αρμοστεία διανέμει πάνω από 200.000 είδη για το χειμώνα σε αιτούντες άσυλο σε όλη την Ελλάδα

© UNHCR/Roland Schoenbauer

Θερμικές κουβέρτες μοιράζονται στον χώρο φιλοξενίας στη Φανερωμένη εν όψει του χειμώνα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ξεκίνησε τη διανομή ειδών, όπως χειμωνιάτικα ρούχα, υπνόσακοι και θερμικές κουβέρτες, σε 38.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. Η διανομή αυτή είναι μέρος των προσπαθειών που γίνονται σε ανθρωπιστικό επίπεδο ώστε να προετοιμαστούν οι χώροι όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες για τον πρόωρο χειμώνα, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών-Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τον Giovanni Lepri, Βοηθό Αντιπρόσωπο της Υ.Α. στον Επιχειρησιακό Τομέα, “Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα φτάσουμε σε κάθε χώρο φιλοξενίας, σε όλη τη χώρα. Ως τότε, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν άμεση ανάγκη και βρίσκονται στους επίσημους χώρους φιλοξενίας θα καλυφθούν από τη διανομή, μέσω συνεργαζόμενων ΜΚΟ.”

Με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και δωρεές από τις εταιρείες ένδυσης Uniqlo και Falke, φορτηγά της Υ.Α. αναχώρησαν από τις αποθήκες της στην Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά για να παραδώσουν σε πρόσφυγες και μετανάστες 38.000 θερμικές κουβέρτες και 38.000 υπνόσακους, καθώς επίσης χειμωνιάτικα ρούχα. Στα είδη που διανέμονται περιλαμβάνονται αδιάβροχα, καλσόν, χειμωνιάτικες κάλτσες και σκούφοι. Συνολικά, η Υ.Α. θα παραδώσει τουλάχιστον 200.000 χειμωνιάτικα είδη. “Σε περίπτωση που ανακαλύψουμε συγκεκριμένες ελλείψεις που δεν μπορούμε να καλύψουμε από τις υπάρχουσες προμήθειές μας, θα συντονιστούμε με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις για την κάλυψή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, εξηγεί ο Lepri.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί από τις εξής οργανώσεις: ARSIS, Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων (DRC), Elpida Home, Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), Στρατό της Σωτηρίας, Samaritan’s Purse, Solidarity Now, αρκετές εθελοντικές ομάδες, καθώς και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου/Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Η παροχή αυτής της βοήθειας θα συμπληρώσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αρκετών ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ελληνικών Αρχών να βρουν εναλλακτικούς τρόπους στέγασης αντί για τις σκηνές, όπως διαμονή σε ξενοδοχεία σε ειδικές τιμές. Η Υ.Α. μετακινεί ευάλωτα άτομα, όπως για παράδειγμα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, από χώρους φιλοξενίας με σκηνές σε κτίρια ή σε προκατασκευασμένα σπίτια. Περίπου 900 από αυτά τα σπίτια τύπου κοντέινερ μεταφέρονται σε οχτώ από τους περισσότερους από 40 χώρους φιλοξενίας, τη λειτουργία των οποίων διαχειρίζονται οι Αρχές. Επιπλέον, η Υ.Α. καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση των υποδομών, βρίσκοντας, για παράδειγμα, λύσεις για τη θέρμανση σε περίπου 15 χώρους φιλοξενίας, τους οποίους έχει αναθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών – Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Υ.Α., προκειμένου να τους προετοιμάσει κατάλληλα για το χειμώνα.

Δεδομένων των δυσχερών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο σε μερικούς από τους χώρους φιλοξενίας που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για το χειμώνα, η Υ.Α. επαναλαμβάνει την έκκλησή της στις ελληνικές Αρχές και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιταχύνουν κι άλλο τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες, όπως έχουν ήδη υποσχεθεί.


 

  • Σχετικό φωτογραφικό υλικό μπορείτε να κατεβάσετε από .

 

 

 

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες