Ο Γ. Μόιτεν, ένας από τους δυο αρχηγούς του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, προχώρησε στη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στη Στουτγκάρδη. Το κόμμα ταλανίζεται από μεγάλες εσωτερικές διαμάχες.
Η Φράουκε Πέτρι και ο Γερκ Μόιτεν είναι επίσημα οι δυο πρόεδροι του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland). Το ό,τι η σχέση τους δεν είναι καλή είναι γνωστό. Τώρα όμως επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο. Ο Γερκ Μόιτεν, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, στο τοπικό κοινοβούλιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, αποχώρησε την Τρίτη μαζί με άλλους δώδεκα βουλευτές. Μια μέρα αργότερα, την Τετάρτη, ανακοίνωσε πως ιδρύει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την επωνυμία «Εναλλακτική για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη». Σε αυτό η Φράουκε Πέτρι απάντησε λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές ομάδες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Αφορμή για την αποχώρηση των 13 βουλευτών από τους συνολικά 23 ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή Βόλφγκανγκ Γκέντεον. Εδώ και καιρό ασκείται έντονη κριτική στον εν λόγω βουλευτή, στον οποίο καταλογίζεται προσπάθεια υποτίμησης της σημασίας του Ολοκαυτώματος. Σε σχετική ψηφοφορία δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δυο τρίτων για την αποπομπή Γκέντεον.
Γενικότερα όμως η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει βρεθεί στο στόχαστρο και κατηγορείται ότι δεν παίρνει σαφείς αποστάσεις από την ακροδεξιά και την αντισημιτική ιδεολογία. Πρόσφατα μάλιστα η βαυαρική ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με το νεοναζιστικό χώρο.
Το αγεφύρωτο χάσμα των προέδρων
Το βαθύ ρήγμα στο κόμμα όμως φαίνεται τώρα από το γεγονός, ότι η Φράουκε Πέτρι, η άλλη πρόεδρος του κόμματος, τάχθηκε επιδεικτικά υπέρ του Βόλφγκανγκ Γκέντεον, γεγονός που έριξε ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά και στη σχέση της με τον Γερκ Μόιτεν.
Και μια λεπτομέρεια που κάνει ακόμα πιο εμφανές το ρήγμα: Ο Μόιτεν προσπάθησε να απαγορεύσει την είσοδο της Πέτρι στους χώρους του κοινοβουλίου στη Στουτγάρδη.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, πίσω από όλα αυτά και τα όποια ιδεολογικά θέματα για το πόσο ακροδεξιά είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, κρύβεται ένας αδυσώπητος αγώνας για την αρχηγία του κόμματος. Και οι δυο θέλουν στις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, το φθινόπωρο του 2017, να είναι οι μοναδικοί αρχηγοί του κόμματος.
Η δυσαρμονία στη Στουτγάρδη δημιουργεί πολλά ερωτήματα στους οπαδούς του κόμματος για το ποιά είναι η πραγματική Εναλλακτική για τη Γερμανία. Μια καλή συνεργασία ανάμεσα στους δυο προέδρους θεωρείται πλέον αδιανόητη. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι μια ανακοίνωση αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο την Τρίτη το βράδυ έγινε χωρίς τη συμμετοχή της Φράουκε Πέτρι.
Στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου Πομερανίας και στο Βερολίνο γίνονται εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η διαίρεση όμως του κόμματος κάνει πολλούς να διερωτούνται εάν αυτή η ρήξη των προέδρων είναι η αρχή της αποσύνθεσης του λαϊκιστικού γερμανικού κόμματος.
DPA/ tageschau.de/ Spiegel / Μαρία Ρηγούτσου