Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, είναι γνωστό ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα μολύβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως μειωμένη γονιμότητα, αναπτυξιακές επιδράσεις σε μωρά και παιδιά, βλάβες σε όργανα λόγω παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης και καρκίνο.
Μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Γιατί δεν ενημέρωσαν νωρίτερα για τη μόλυνση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν αυτά τα ευρήματα από τις 8 Δεκεμβρίου 2020; Ποια είναι τα ακριβή ευρήματα και ποιες περιοχές έχουν μολυνθεί και σε ποιο βαθμό; Ποια είναι τα διεθνή πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη μέτρηση; Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο. Με βάση ποια επιστημονική ανάλυση, τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο είναι αρκετά για την προστασία όσων ζουν στον καταυλισμό;
Για άλλη μια φορά, είναι σαφές ότι χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά δεν είναι ασφαλείς στο νησί της Λέσβου, ενώ αυτή η ανάλυση έρχεται ήδη αργά, δηλαδή πέντε μήνες μετά τη δημιουργία του καταυλισμού.
Οι ελληνικές αρχές και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν αμέσως και να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος τώρα. Φτάνει πια! Αρκετά!
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1996. Το 2014 επαναπροσδιόρισαν τις δράσεις τους στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα από την Τουρκία. Από το 2016, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, φυσιοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ολοκληρωμένη φροντίδα κοινωνικής στήριξης. Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προγράμματα στη Λέσβο, τη Σάμο και την Αθήνα.