Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την κατάσταση στο Χαλέπι

© UNHCR / Mohamed Jertila

Οικογένειες που μόλις εκτοπίστηκαν από το ανατολικό Χαλέπι βρίσκουν καταφύγιο στο Mahalej της Συρίας

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi δήλωσε τα εξής:

“Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Χαλέπι, ο πόλεμος στη Συρία έχει φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα άνευ προηγουμένου. Μια σπουδαία πόλη και ο πληθυσμός της έχουν συντριβεί και η συλλογική ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας έχει αποτύχει παταγωδώς. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), μαζί με άλλες οργανώσεις, κάνουν ό,τι μπορούν για τις πολλές χιλιάδες αμάχους που έχουν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή. Αλλά η ανθρωπιστική δράση από μόνη της δεν αρκεί για να προσφέρει προστασία σε μια κατάσταση όπου η κοινή έννοια της ανθρωπιάς δείχνει να έχει καταρρεύσει, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σαφή και αποφασιστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν τώρα. Κάθε στρατιωτική δράση πρέπει να διακοπεί. Πρέπει να επιτραπεί σε όλους τους άμαχους που βρίσκονται ακόμα στο ανατολικό Χαλέπι να αποχωρήσουν με ασφάλεια. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση ζωών. Οι άμαχοι δε πρέπει να γίνονται όμηροι των διαπραγματεύσεων.

Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Το Χαλέπι έχει μετατραπεί σε σύμβολο της καταστροφικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Συρία, ο μισός πληθυσμός της οποίας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του. Οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι της Συρίας χρειάζονται επειγόντως βοήθεια τώρα που μπήκε ο χειμώνας. Η προστασία του απλού λαού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Αυτό αποτελεί έκκληση σε όλους, για να υπάρξει πραγματική, πρακτική και ουσιαστική αλλαγή.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της έχουν παράσχει βοήθεια σε περισσότερα από 8.000 τραυματισμένα παιδιά τις τελευταίες μέρες. Οι βιαιότητες αποτελούν πλέον κάτι κοινότυπο. Τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ο εκτοπισμός και τα βάσανα του πληθυσμού να μη σταματήσουν ποτέ, αλλά και να επαναληφθούν αλλού, σε άλλους πολέμους. Για χάρη της προστασίας των αμάχων σε όλο τον κόσμο, η σύρραξη στη Συρία πρέπει να σταματήσει τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση.”

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες