Δήλωση της Υ.Α. για τα δύο χρόνια από τον θάνατο του Alan Kurdi

© UNHCR/Yante Ismail

Εικονογράφηση του Alan Kurdi από την Yante Ismail

Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που το άψυχο κορμάκι του τρίχρονου αγοριού από τη Συρία Alan Kurdi βρέθηκε στις ακτές της Τουρκίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάρει δραστικά μέτρα για την αποτροπή περισσότερων τραγωδιών.

Αν και ο αριθμός των αφίξεων στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε, υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να επιχειρούν το ταξίδι αυτό, ενώ πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Από τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, τουλάχιστον 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Πολλοί άλλοι έχουν πεθάνει διασχίζοντας την έρημο.

Πολλά από τα παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη ταξιδεύουν μόνα τους, γεγονός που καθιστά το ταξίδι αυτό ακόμα πιο τρομακτικό και επικίνδυνο. Τα παιδιά αυτά αντιστοιχούν στο 92% από τα 13.700 παιδιά που έφθασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης τους πρώτους εφτά μήνες του 2017.

Εξακολουθεί να είναι άμεση η ανάγκη για την εύρεση λύσεων για τα παιδιά αυτά και για άλλους ανθρώπους που μετακινούνται – εάν δεν βλέπουν καμιά ελπίδα και ζουν μέσα στον φόβο, θα συνεχίσουν να ρισκάρουν τη ζωή τους επιχειρώντας αυτά τα ταξίδια απόγνωσης.

Είναι ενθαρρυντικές οι δεσμεύσεις που έγιναν τη Δευτέρα στη συνάντηση για τη μετανάστευση και το άσυλο στο Παρίσι, οι οποίες αφορούν ορισμένα από τα ζητήματα αυτά, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για την προστασία και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν πιο ασφαλείς εναλλακτικές οδούς, να ενημερώνουν καλύτερα όσους επιχειρούν το ταξίδι αυτό για τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσουν, και το πιο σημαντικό, να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες που προκαλούν αυτές τις μετακινήσεις, επιλύοντας τις συγκρούσεις και δημιουργώντας πραγματικές ευκαιρίες στις χώρες προέλευσης.


  • Για την πλήρη δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη συνάντηση στο Παρίσι μπορείτε να δείτε εδώ.
  • Για την έκθεση για τις αφίξεις στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2017 μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες