Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σημαντικές οι πρώτες διανομές εμβολίων COVID-19 μέσω του Μηχανισμού COVAX, αλλά δεν αρκούν

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σημαντικές οι πρώτες διανομές εμβολίων COVID-19 μέσω του Μηχανισμού COVAX, αλλά δεν αρκούν

Η πρώτη διανομή εμβολίων μέσω του Μηχανισμού COVAX πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο μήνες αργότερα από τη στιγμή που οι πρώτοι άνθρωποι άρχισαν να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 σε πλούσιες χώρες.

Lana Abramova

 Όπως επεσήμανε πρόσφατα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Tedros Adhanom, μόνο 10 χώρες έχουν απορροφήσει το 75% όλων των εμβολίων παγκοσμίως, όταν 130 χώρες δεν είχαν καν λάβει ακόμη καμία δόση.

 

Ο Μηχανισμός COVAX είναι αποτέλεσμα μιας διεθνούς συμφωνίας για την δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού  προμηθειών για τα εμβόλια με επικεφαλής την GAVI Vaccine Alliance (Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση) και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον CEPI (Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας) και τη UNICEF.

Ο COVAX στοχεύει να καλύψει κατά μέσο όρο το 3,3% του συνολικού πληθυσμού (από τις 145 συμμετέχουσες χώρες που έλαβαν δόσεις) έως τον Ιούνιο του 2021. Εν τω μεταξύ, ορισμένες πλούσιες κυβερνήσεις στοχεύουν στην ανοσία της αγέλης – που περιλαμβάνει τον εμβολιασμό ατόμων που δεν διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο – μέχρι το καλοκαίρι. Αυτή η καταστροφική ανισότητα θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο.

«Αυτή είναι μια σημαντική μέρα για πολλές χώρες που δεν έχουν λάβει ακόμη καμία δόση και βασίζονται στον COVAX για να εφοδιαστούν με εμβόλια COVID-19 που σώζουν ζωές . Είναι ένα μικρό πρώτο βήμα που όμως άργησε πολύ, ειδικά όταν αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εξασφαλιστεί μια σημαντική ποσότητα δόσεων εμβολίων σε πολλές ακόμα χώρες» τονίζει η Kate Elder, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής εμβολίων για την Εκστρατεία Πρόσβασης σε Βασικά Φάρμακα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Από την αρχή της πανδημίας, η απερίσκεπτη τάση των πλούσιων κυβερνήσεων να καταναλώσουν τις παγκόσμιες προμήθειες εμβολίων έχει αφήσει άλλες χώρες σε αδιέξοδο, διευρύνοντας τις ανισότητες και θέτοντας ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο.

»Καλούμε τις κυβερνήσεις που έχουν υπογράψει απευθείας συμφωνίες με φαρμακευτικές  εταιρείες για εμβόλια COVID-19 να μοιράζονται τις δόσεις τους, έτσι ώστε τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για την COVID-19 στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να μπορούν να εμβολιαστούν πριν από άτομα με χαμηλό κίνδυνο σε πλούσιες χώρες. Οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να συνεργαστούν αμέσως με τον Μηχανισμό COVAX για να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα εμβολίων COVID-19 σε προσιτές τιμές, έτσι ώστε τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να μπορούν να προστατευτούν από αυτήν την πανδημία – αυτό μπορεί να σημαίνει την αναβολή των διανομών σε πλούσιες χώρες, με προτεραιότητα στην εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων με μεγαλύτερο κίνδυνο που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

»Η έντονη ανισότητα που αντιμετωπίζει ο κόσμος γύρω από τα εμβόλια COVID-19 είναι ένα υποπροϊόν του κατεστραμμένου βιοϊατρικού μας συστήματος. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε αυτήν τη θλιβερή κατάσταση στο μέλλον, χρειαζόμαστε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο ανάπτυξης και διάθεσης ιατρικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο» καταλήγει η Kate Elder.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ