«Γιατί είμαι γυναίκα»

8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μικρά κορίτσια, έφηβες, μητέρες, ηλικιωμένες. Γυναίκες σε κάθε στάδιο της ζωής τους έρχονται αντιμέτωπες με τον πόλεμο, τη βία, τη σκληρότητα, τη φτώχεια. Ταξιδεύουν χιλιόμετρα με τα πόδια, αφήνοντας πίσω τους πόλεις κατεστραμμένες. Υποφέρουν βλέποντας τα παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα. Παγιδεύονται σε αφιλόξενα περιβάλλοντα. Ζουν κρυμμένες, φοβισμένες και απομονωμένες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλες τις ασθενείς τους που σε κάθε στάδιο της ζωής τους έρχονται αντιμέτωπες με διαφορετικές προκλήσεις και προβλήματα. Τις παρακολουθούν από μωρά που παλεύουν με τον υποσιτισμό. Αργότερα σαν έφηβες τις βοηθούν στη μάχη που δίνουν με τον HIV. Κι όταν ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους είναι πάλι δίπλα τους. Όπως και σε κάθε στάση που κάνουν όταν σε μεγάλη ηλικία αναγκάζονται λόγω πολέμου και βίας να εκτοπιστούν. Ένας κύκλος ζωής που βρίσκει τις γυναίκες μετέωρες σε κάθε τους βηματισμό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βάζουν στο επίκεντρο τη γυναίκα και τις ανάγκες της σε κάθε βήμα της ζωής της. Προσφέρουν ιατρική βοήθεια, προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, στηρίζουν γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, εστιάζουν στον οικογενειακό προγραμματισμό και συμβάλουν στην καταπολέμηση του υποσιτισμού σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

 

«Γιατί είμαι κορίτσι και παλεύω με τον υποσιτισμό»

Μικρό κορίτσι από τον Νίγηρα παλεύει με τον υποσιτισμό. © Elise Mertens/MSF

 

Χιλιάδες μητέρες – υποσιτισμένες και οι ίδιες – που καταφέρνουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες παλεύουν να τα κρατήσουν στη ζωή. Σε κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική είναι συχνή η εικόνα γυναικών που σχηματίζουν τεράστιες ουρές περιμένοντας να πάρουν λίγο φαγητό για τα παιδιά τους, που τα βλέπουν μέρα με τη μέρα να λιώνουν από την πείνα.

Το 2016 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν συνολικά 261.800 υποσιτισμένα παιδιά. Τα μεγαλύτερα επισιτιστικά προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναπτύχθηκαν στον Νίγηρα (62.100 ασθενείς), στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (48.600 ασθενείς), στο Τσαντ (21.300 ασθενείς) και στο Πακιστάν (16.300 ασθενείς).

Με 20 € προσφέρεις τροφή σε 74 υποσιτισμένα παιδιά

 

«Γιατί είμαι έφηβη και δίνω μάχη κατά του HIV/AIDS»

Η 16χρονη Άννα από το Μαλάουι είναι ασθενής με HIV.  © Luca Sola

 

Όπως η Άννα έτσι και πολλές έφηβες σε όλο τον κόσμο δίνουν τη δική τους μάχη κατά του ιού HIV.

Σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV σε κορίτσια και νέες γυναίκες παραμένει εξαιρετικά υψηλός. Το 2015 σημειώθηκαν 450.000 νέες λοιμώξεις σε κορίτσια ηλικίας 15 έως 24 ετών, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 8.600 νέες μολύνσεις ανά εβδομάδα.

Πολλά κορίτσια, αναγκάζονται να περπατήσουν ώρες και να κοιμηθούν στην ύπαιθρο τη νύχτα προκειμένου να φτάσουν στην κοντινότερη κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να λάβουν τη θεραπεία τους.

To 2016 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν πρώτης γραμμής αντιρετροική αγωγή σε 222.200 ασθενείς, ενώ 10.200 ασθενείς έλαβαν δεύτερης γραμμής αγωγή κατά του ιού HIV.

Με 10 € εξασφαλίζεις αντιρετροϊκή θεραπεία ενός μήνα για έναν ασθενή με HIV/AIDS

 

«Γιατί είμαι μητέρα και αγωνίζομαι να φέρω στον κόσμο μια ζωή με ασφάλεια»

Η 22χρονη Στέλλα από το Μπανκούι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας  έφερε στον κόσμο το μωρό της που ζυγίζει μόλις 1,6 κιλά.  © Borja Ruiz Rodriguez/MSF

 

Κάθε μέρα, περίπου 830 γυναίκες πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 99% των μητρικών θανάτων συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η μητρική θνησιμότητα είναι υψηλότερη στις γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές και στις φτωχότερες κοινότητες. Πολλές γυναίκες λόγω περιορισμένης ή και ανύπαρκτης πρόσβασης σε ιατρικές δομές αποβάλλουν ή γεννούν κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες, με αποτέλεσμα συχνά να χάνουν τα μωρά τους.

Το 2016 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν 250.300 τοκετούς σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο.

Με 10 € βοηθάς μια γυναίκα να γεννήσει με ασφάλεια

 

«Γιατί είμαι ηλικιωμένη αλλά εξαιτίας του πολέμου οφείλω να ξαναρχίσω από το μηδέν για την οικογένειά μου»

Η Αμνέχ έφυγε με την οικογένειά της από την συνοικία Αλ Μισλάμπ ανατολικά της Ράκα στη Συρία.. Επέστρεψε μετά από καιρό για να δει το σπίτι της. Είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά. © Diala Ghassan/MSF

 

Πολλές γυναίκες σαν την Αμνέχ ταξιδεύουν χιλιόμετρα με τα πόδια, μαζί με την οικογένειά τους, αφήνοντας πίσω τους πόλεις κατεστραμμένες από τον πόλεμο, τη βία και τις φυσικές καταστροφές.

Έχοντας κάνει έναν κύκλο ζωής, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ακόμη και σε μεγάλη ηλικία τα σπίτια τους, προκειμένου να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Εκτός από τα σπίτια τους αφήνουν πίσω τους και ένα δικό τους κομμάτι, ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Από το σύνολο των εκτοπισμένων (65,6 εκατομμύρια το 2016) το ποσοστό των κοριτσιών και των γυναικών που ζουν υπό διωγμό έφτασε το 49%. Οι διαδρομές που ακολουθούν για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τις συναντούν σε διάφορους σταθμούς του ταξιδιού τους από την Ελλάδα μέχρι την Τανζανία και το Μπαγκλαντές προσφέροντας ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη.

Με 50 € εξασφαλίζεις την ιατρική φροντίδα 70 ασθενών για 3 μήνες

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ