Γάζα: «Αδικαιολόγητες και απαράδεκτες» ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκοτώνουν δεκάδες πολίτες – Ζημιές στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Γάζα: «Αδικαιολόγητες και απαράδεκτες» ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκοτώνουν δεκάδες πολίτες – Ζημιές στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Την Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή  που βρίσκεται η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη της Γάζας κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 42 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 παιδιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

MSF

Ο βομβαρδισμός στην περιοχή προκάλεσε ζημιές στην κλινική μας, καταστρέφοντας μια αίθουσα αποστείρωσης, ενώ ζημιές υπέστη και η αίθουσα αναμονής. Κανείς δεν τραυματίστηκε στην κλινική μας, όπου παρέχουμε θεραπεία για εγκαύματα και τραύματα.

Ένα μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ήταν παρόν περιέγραψε μια σκηνή απόλυτου τρόμου, καθώς τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν τη γειτονιά, ενώ  γυναίκες και παιδιά έτρεχαν στο δρόμο ουρλιάζοντας και κλαίγοντας.

«Η κατάσταση ήταν ήδη τρομακτική αυτή την εβδομάδα, με τον αριθμό των αμάχων να αυξάνεται καθημερινά, αλλά όταν είδα τη ζημιά στην περιοχή και την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα το πρωί μετά την επίθεση, έμεινα άφωνος», λέει ο Δρ Mohammed Abu Mughaiseeb, αναπληρωτής Ιατρικός Συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα. «Τα πάντα υπέστησαν ζημιές- σπίτια, δρόμοι, δέντρα. Από την κλινική, όπου βλέπουμε πάνω από 1000 παιδιά ετησίως με εγκαύματα και τραυματισμούς, έλειπε ένας τοίχος και τα συντρίμμια ήταν παντού. Η κλινική είναι πλέον κλειστή όχι μόνο λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί, αλλά και επειδή ο δρόμος πρόσβασης σε αυτήν έχει καταστραφεί. Η περιοχή επίσης δεν είναι ακόμα ασφαλής».

Η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για θύματα που φέρουν σοβαρά για τη ζωή τους τραύματα,  περιορίζεται αυστηρά, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει πολλούς δρόμους που οδηγούν σε νοσοκομεία. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού ανησυχεί για την ασφάλειά του, κατά την μετακίνησή του στην εργασία του, ενώ κάποια ιατρικά είδη εξαντλούνται. Δύο γιατροί βρίσκονταν μεταξύ των 42 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις κοντά στην κλινική μας.

Από το μεσημέρι, σήμερα, τουλάχιστον 200 άτομα στη Γάζα έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 59 παιδιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. 10 άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, στο Ισραήλ σκοτώθηκαν από πυραύλους και βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

«Οι τρομερές επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών στις οποίες είμαστε μάρτυρες στη Γάζα είναι αναίτιες και απαράδεκτες», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Ely Sok. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ο αριθμός των τραυματιών και των εκτοπισμένων αυξάνεται, ενώ επιπλέον ανθρωπιστικό προσωπικό και προμήθειες δεν μπορούν ακόμη να εισέλθουν στη Γάζα. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι απέχουν 24 ώρες από την εξάντληση αποθεμάτων σε αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταγγίσουν ασθενείς με αίμα, βασική παρέμβαση για τη φροντίδα τραυματισμένων από τον πόλεμο».

Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζεται σε 24ωρες βάρδιες για να υποστηρίξει το ιατρικό προσωπικό στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης και να λειτουργήσει τα χειρουργεία του νοσοκομείου Al-Awda, στην περιοχή της Jabalia. Φροντίζει 40 με 45 ασθενείς με βαθιές πληγές και σοβαρά εγκαύματα καθημερινά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν επίσης ιατρικές προμήθειες σε διάφορες ιατρικές δομές στη Λωρίδα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Η ανασφάλεια σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χειριστούμε τα κανονικά εγκαύματα και τα μετεγχειρητικά προγράμματα φροντίδας τραυμάτων.

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον βομβαρδισμό στη Γάζα, περισσότεροι από 38.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, και τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πολλοί από το προσωπικό μας βρήκαν καταφύγιο στα σπίτια των συγγενών τους, ενώ η οργάνωση βρήκε προσωρινό καταφύγιο για εκείνους που δεν μπορούσαν.

  «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις στην καρδιά της Γάζας, που όπως έχουμε δει ξανά και ξανά σκοτώνουν πολίτες ανεξάρτητα από το πόσο «στοχευμένες» είναι, καθώς σε ένα τόσο πυκνοκατοικημένο μέρος δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν οι συνέπειες των βομβαρδισμών», δήλωσε η Sok. «Η ασφαλής πρόσβαση για το ανθρωπιστικό προσωπικό και τις προμήθειες πρέπει επίσης να ρυθμιστεί επειγόντως».

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ