Βορειοδυτική Συρία: Δραματική αύξηση των ασθενών με COVID-19

Βορειοδυτική Συρία: Δραματική αύξηση των ασθενών με COVID-19

Δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών με COVID-19 παρατηρείται στη βορειοδυτική Συρία. Η αύξηση των περιστατικών είναι τώρα δέκα φορές υψηλότερη από αυτή που ήταν μόλις πριν από ένα μήνα.

MSF

Συγκεκριμένα, από τις 22 Σεπτεμβρίου, 640 άτομα είχαν διαγνωστεί θετικά για COVID-19 στην περιοχή, σχεδόν το 30% αυτών είναι υγειονομικό προσωπικό. Οκτώ νέα περιστατικά καταγράφηκαν μόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, ο μεγαλύτερος αριθμός μέσα σε μία ημέρα από τις αρχές Ιουλίου που καταγράφτηκε το πρώτο περιστατικό. 

Επιπλέον, τα τεστ παρέμειναν περιορισμένα καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τον πραγματικό ρυθμό μετάδοσης και τον πραγματικό αριθμό μολύνσεων.

Αυτή η αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19 στην περιοχή προσθέτει περισσότερες προκλήσεις στην ήδη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη βορειοδυτική Συρία. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το μισό του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν τώρα σε υπερπλήρεις καταυλισμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και κακές συνθήκες υγιεινής. Τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης, όπως η φυσική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και η απομόνωση αποτελούν πρόκληση και είναι απλώς αδύνατον να εφαρμοστούν από τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν στους καταυλισμούς.

«Όλο και περισσότερα περιστατικά COVID-19 καταγράφονται μεταξύ των εκτοπισμένων που ζουν στους καταυλισμούς και αυτό είναι ανησυχητικό», λέει ο Δρ Ammar, ιατρικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βορειοδυτική Συρία. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν στους καταυλισμούς να προστατευθούν από τον ιό, αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενική κατάσταση και το γεγονός ότι ζουν σε ένα τέτοιο μέρος. Πρέπει να προσαρμόζουμε συνεχώς τις δράσεις μας για να παρέχουμε λύσεις σε αυτούς τους ανθρώπους που ζουν ήδη σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.»

Από τον Απρίλιο του 2020, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν διανείμει περισσότερα από 63.000 κιτ υγιεινής, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σαπούνι και απορρυπαντικό, σε πάνω από 26.000 οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί σε διάφορους καταυλισμούς σε Ιντλίμπ και Χαλέπι. 

«Έχουμε εφαρμόσει διαφορετικά μέτρα για να αποτρέψουμε τον συνωστισμό των ανθρώπων που έρχονται να πάρουν τα είδη που διανέμουμε», εξηγεί ο Osama, τεχνικός που επιβλέπει μία από τις εκστρατείες διανομής. «Ζητείται από τους ανθρώπους να διατηρούν την ασφαλή απόσταση μεταξύ τους και να πλένουν και να απολυμαίνουν τακτικά τα χέρια τους. Ζητάμε από κάθε οικογένεια να στείλει μόνο ένα άτομο στο σημείο της διανομής.»

Οι υπεύθυνοι προαγωγής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διεξάγουν επίσης εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τον ιό, ειδικά για τον τρόπο που μεταδίδεται και για το πώς μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωσή του στους ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για να λάβουν τα πακέτα. «Το να κατανοήσεις τη νόσο COVID-19 και να μάθεις περισσότερα γι ‘αυτήν  είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποφυγή της μετάδοσης», λέει ο Osama.

Πολλές εγκαταστάσεις υγείας πάλευαν ήδη να καλύψουν τις υπάρχουσες ιατρικές ανάγκες στη βορειοδυτική Συρία πριν από την πανδημία COVID-19. Για να τους βοηθήσουν, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται επίσης σε δομές υγείας για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 ή που έχουν άλλες ιατρικές ανάγκες. Για παράδειγμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα διαλογής ασθενών σε κάθε νοσοκομείο που υποστηρίζουν, συνδιαχειρίζονται ή διαχειρίζονται στο Ιντλίμπ. Αυτό διασφαλίζει  τη γρήγορη ανίχνευση ύποπτων περιστατικών COVID-19, συνεχίζοντας παράλληλα τη φροντίδα ασθενών στους θαλάμους.

«Πριν από λίγες μέρες, μια νεαρή κοπέλα ήρθε σε ένα από τα νοσοκομεία που διαχειριζόμαστε. Ήταν ακόμα στην είσοδο όταν εξετάστηκε ως πιθανό περιστατικό COVID-19 », λέει ο Δρ Halim Boubaker, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη βορειοδυτική Συρία. «Παραπέμφθηκε σε άλλη υγειονομική μονάδα όπου διαγνώστηκε θετική στην COVID-19. Ωστόσο, ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βρίσκονται θετικοί απομονώνονται στο σπίτι με τις οικογένειές τους και όχι σε κέντρα απομόνωσης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες διασποράς του ιού και σίγουρα έχει συμβάλει στην πρόσφατη αύξηση των περιστατικών COVID -19. Έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν διάφορα κέντρα απομόνωσης και οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 μπορούν να πηγαίνουν εκεί για να εξεταστούν και να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα. Αν περισσότεροι άνθρωποι απομονώνονται σε αυτά τα κέντρα και δεν βρίσκονται μέσα στην κοινότητα σίγουρα αυτό θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του ποσοστού λοιμώξεων».

Εννέα νοσοκομεία αναφοράς για COVID-19 (με 645 διαθέσιμα κρεβάτια) και 14 κέντρα απομόνωσης και θεραπείας που παρέχουν βασική φροντίδα σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα (με 550 κρεβάτια) έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αυτή τη στιγμή, έχουν καλυφθεί πολύ λίγα από τα διαθέσιμα κρεβάτια στα κέντρα απομόνωσης και τα νοσοκομεία, αλλά ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό καθιστά την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική », προσθέτει ο Δρ Boubaker.

Για να υποστηρίξουν περαιτέρω την ανταπόκριση ενάντια στην COVID-19 στην περιοχή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται ένα κέντρο θεραπείας 30 κλινών για ήπια και σοβαρά περιστατικά, και μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς που βρίσκονται σε πιο κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ιντλίμπ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν επίσης πρόσφατα έναν επιπλέον χώρο απομόνωσης 31 κλινών στην πόλη Σαλκίν, ο οποίος θα λειτουργήσει σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη απομόνωση για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα στο μέλλον.

«Προσπαθούμε να εργαστούμε και στα δύο μέτωπα και να συμβάλουμε τόσο στην πρόληψη της COVID-19 όσο και στη θεραπεία των ασθενών», καταλήγει ο Δρ Boubaker. «Συνεχίζουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τις τακτικές υπηρεσίες μας σε λειτουργία, επειδή οι άνθρωποι τις χρειάζονται ακόμα παρά την πανδημία. Η βορειοδυτική Συρία ήταν ήδη μια ασταθής περιοχή, και έχουμε συνηθίσει να ξεπερνάμε την αβεβαιότητα και τις περίπλοκες καταστάσεις προκειμένου να παρέχουμε βοήθεια στους ανθρώπους. Αλλά η COVID-19 έχει προσθέσει μια επιπλέον πρόκληση στη δουλειά μας.»

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ