Βηρυτός: Η επείγουσα παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Βηρυτός: Η επείγουσα παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Δυόμιση εβδομάδες μετά τη μεγάλη έκρηξη στη Βηρυτό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν  πληγεί περισσότερο από αυτήν.

MSF

Η δράση των διαφόρων οργανώσεων έχει  επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, την παροχή συνεχούς  φροντίδας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους και τη μακροχρόνια υποστήριξη ψυχικής υγείας.

Ιατρική φροντίδα και υποστήριξη ψυχικής υγείας 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική περίθαλψη και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας σε τρία σταθερά σημεία στις συνοικίες Mar Mikhael, Karantina και Khandak Al Ghamik. 

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν επισκέψεις κατ ‘οίκον για να παρέχουν βοήθεια σε ευάλωτα άτομα στις γειτονιές Mar Mikhael, Khandak Al Ghamik, Bashoura, Rmeil, Geitawi, Bourj Hammoud και Karantina. Παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών συνεδριών, και όταν απαιτείται κάνουν παραπομπή σε νοσοκομείο, σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο ή παραπομπή για διανομή τροφίμων, σετ υγιεινής, στέγη σε τοπικές ΜΚΟ. Για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διασφαλίζουν τη συνέχιση της φροντίδας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκουν τρόπους να παρέχουν ψυχιατρική φροντίδα σε  ασθενείς που έχουν κάνει εισαγωγή σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, καθώς και να υποστηρίζουν τα παιδιατρικά ογκολογικά νοσοκομεία Saint-George και AUB. 

• Μετα-τραυματική φροντίδα σε περισσότερους από 265 ασθενείς στα σταθερά σημεία Mar Mikhael και Karantina και κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι . 

• Ιατρική φροντίδα σε ασθενείς που πάσχουν από μη μεταδοτικές ασθένειες: 852 συνεδρίες  

• Ιατρικές συνεδρίες σε περίπου 50 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες 

 

COVID-19  

• Έχουν ληφθεί 500 δείγματα για να διεξαχθούν τεστ σε δύο σταθερά σημεία που δημιουργήθηκαν στις περιοχές Mar Mikhael και Karantina 

 

Διανομή 

• 958 κιτ υγιεινής  διανεμήθηκαν στις περιοχές Karantina και Mar Mikhael 

• 3.000 μάσκες διανεμήθηκαν στα δύο σταθερά σημεία στις περιοχές Karantina και Mar Mikhael 

• 5.000 μάσκες  N95 και 10.000 χειρουργικές μάσκες έγιναν δωρεά στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου 

• 6 δεξαμενές νερού εγκαταστάθηκαν στις περιοχές Karantina και Mar Mikhael για την παροχή νερού στις οικογένειες που πλήττονται περισσότερο 

 

H ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην κρίση 

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δώρισε κιτ πρώτων βοηθειών για να υποστηρίξει την Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου τη νύχτα της έκρηξης, στις 4 Αυγούστου. Έκτοτε, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κάνουν πρόσθετες δωρεές προμηθειών στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου. Κατά τη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν την έκρηξη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αξιολόγησαν τις ανάγκες των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων για να προσδιορίσουν την ιατρική και υλικοτεχνική υποστήριξη που θα μπορούσαν  να τους προσφέρουν. 

Παράλληλα, η ομάδα Ψυχικής Υγείας συνεργάζεται με το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας για την παροχή ψυχολογικής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται. Από τις 7 Αυγούστου, η ομάδα έχει επίσης καθορίσει σημεία παροχής ιατρικής βοήθειας στις γειτονιές Mar Mikhael και  Karantina στα οποία παρέχει απευθείας ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που τη χρειάζονται. 

Η έκρηξη κατέστρεψε τα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που τώρα αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Από τις 7 Αυγούστου, οι ομάδες μας διανέμουν νερό σε ορισμένες από τις γειτονιές της Βηρυτού που έχουν πληγεί περισσότερο από την έκρηξη και έχουν εγκαταστήσει δεξαμενές για παροχή πόσιμου νερού σε άτομα που εξακολουθούν να ζουν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από την έκρηξη.  

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πηγαίνει πόρτα πόρτα σε περιοχές της πόλης για να υποστηρίξει ασθενείς που μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία.

Στη συνέχεια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν δύο σταθερά σημεία παροχής ιατρικής  βοήθειας στη γειτονιά Mar Mikhael και Karantina για να παρέχουν ιατρική υποστήριξη στους ανθρώπους εκεί. Η ομάδα παρείχε γάζες για τραύματα, ταχείες συνεδρίες για άτομα με μη μεταδοτικές ασθένειες ώστε να διασφαλίσουν  τη συνέχιση της θεραπείας καθώς και υποστήριξη ψυχικής υγείας. Ένα τρίτο σταθερό σημείο έχει πλέον δημιουργηθεί στη γειτονιά Khandak Al Ghamik. Και παρόμοιες δραστηριότητες αρχίζουν να υλοποιούνται από μια κινητή ομάδα στη γειτονιά Bourj Hammoud που εστιάζει κυρίως σε συνεδρίες  για μη μεταδοτικές ασθένειες κυρίως  για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν επίσης κατ ‘οίκον επισκέψεις σε ευάλωτα άτομα που ζουν σε φτωχές περιοχές που δεν έχουν πληγεί άμεσα από την έκρηξη. Μπορεί να είναι ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με αναπηρίες όλων των ηλικιών που χρειάζονται βοήθεια και έχουν παραπεμφθεί από τοπικούς οργανισμούς όπως ο AMEL και ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν σε αυτούς τους ασθενείς πλήρη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών συνεδριών, και όταν χρειάζεται, τους παραπέμπουν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε νοσοκομεία όπως το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Bar Elias ή το ICRC για πιο περίπλοκες  χειρουργικές επεμβάσεις, τους  παραπέμπουν σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο ή σε τοπικές ΜΚΟ για μη ιατρικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και στέγη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρακολουθούν την κατάσταση για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της φροντίδας. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν δωρεές στη δομή για ηλικιωμένους του νοσοκομείου Saint-George, μια από τις ιατρικές δομές που έχει πληγεί περισσότερο, στη συνοικία Achrafieh. Οι δωρεές αποτελούνται από φάρμακα και βασικό ιατρικό εξοπλισμό για τη διασφάλιση της συνέχισης της φροντίδας των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

Σχετικά με τις τακτικές δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιδιώκουν να παρέχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη για τα πιο ευάλωτα άτομα που ζουν σε ολόκληρο τον Λίβανο. Οι δράσεις τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως παιδιά με θαλασσαιμία, ανάγκες ψυχικής υγείας, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, παιδιατρική, εμβόλια και συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Με μια ομάδα άνω των 600 μελών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν περισσότερες από 150.000 συνεδρίες κάθε χρόνο από τον βόρειο στον νότιο Λίβανο. Στοχεύουν ευάλωτους Λιβανέζους, πρόσφυγες και μετανάστες, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις υπηρεσίες που ήδη τους προσφέρονται, και υλοποιούν τις δράσεις τους σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ. 

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ