Ασυνόδευτοι ανήλικοι μαθαίνουν να συναρμολογούν ρομπότ!

Metadrasi - metadrasi robots 1

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο στον Έβρο, είναι λιγότερα από εκατό. Το τελευταίο διάστημα, η ΜΕΤΑδραση συνόδευσε εκατοντάδες παιδιά στην ενδοχώρα, απ’ όπου αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ήμασταν δίπλα τους. Με τις ομάδες των Safe Area, τους εξουσιοδοτημένους Επιτρόπους, τους εκπαιδευτικούς που προσπάθησαν με αφοσίωση, να αναπτύξουν τις δεξιότητες των παιδιών, να τους μάθουν ελληνικά, μαθηματικά, γεωγραφία, την ιστορία του νησιού όπου ζούσαν, τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό κ.ά.

Ένα μάθημα που θα μείνει αξέχαστο στα παιδιά ήταν αυτό της ρομποτικής. Μια εξαιρετική ιδέα ενός εμπνευσμένο μέλους της ομάδας μας στην Κω. Με μεγάλο ενθουσιασμό τα παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα τεχνολογίας και σχεδίου και με τη βοήθεια του ταλαντούχου εκπαιδευτικού μας, σε ελάχιστο χρόνο διάβασαν το μηχανολογικό σχέδιο και κατάφεραν να συναρμολογήσουν το πρώτο ρομπότ στον καταυλισμό! Έμαθαν για την ηλιακή ενέργεια, το μοτέρ και τα μηχανολογικά εξαρτήματα, να συνεργάζονται και φυσικά, να ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους και να αποκτούν αυτοπεποίθηση. Και παίζοντας με το δημιούργημά τους ξεχνιόντουσαν. Έστω για κάποιες λίγες ώρες καθημερινά.

Ευχόμαστε οι δεξιότητες και οι γνώσεις που απέκτησαν να αποτελέσουν εφόδια στο ταξίδι τους και να τα συνοδεύσουν σε όποια χώρα τελικά ριζώσουν. Καλή τύχη!

Metadrasi - metadrasi robots 3

Τα Safe Area εντάσσονται στο πρόγραμμα ΜΕΡΙΜΝΑ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME).

Click And Donate ΜΕΤΑδραση