Αστέρες του ποδοσφαίρου ξεκινούν εκστρατεία για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες

© UNHCR/Ivor Prickett/Yorgos Kyvernitis/FCB

Βαρκελώνη, Ισπανία – Οι αστέρες του ποδοσφαίρου Lionel Messi και Neymar Junior εγκαινίασαν σήμερα μια παγκόσμια εκστρατεία που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι εκατομμύρια πρόσφυγες θα έχουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν, πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δυνατότητα να παρέχουν τα προς το ζην στην οικογένειά τους.

Υπογράφοντας μια μπάλα ποδοσφαίρου, οι επιθετικοί της FC Barcelona σήμαναν την έναρξη της εκστρατείας #SignAndPass, που θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα 65,3 εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών σε όλο τον κόσμο, που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους λόγω της βίας ή των διώξεων.

“Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη των προσφύγων”, είπε ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει πάνω από 500 γκολ για την FC Barcelona και την εθνική ομάδα. “Ελπίζω ότι θα συμβάλει ώστε να αλλάξει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.”

Η κοινή πρωτοβουλίας του Ιδρύματος της FC Barcelona και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοινώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, αθλητικών οργανώσεων και ανθρωπιστικών οργανισμών στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Η Εκστρατεία “Sign and Pass” δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να δείξουν τη στήριξή τους προς τους πρόσφυγες υπογράφοντας ψηφιακά μια μπάλα ποδοσφαίρου και κάνοντάς την πάσα στους φίλους τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με την υπογραφή τους, οι υποστηρικτές προσθέτουν το όνομά τους στην έκκληση της Υ.Α. #WithRefugees, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές.

“Η αγάπη για τα σπορ φέρνει τους ανθρώπους κοντά με έναν τρόπο μοναδικό. Το πάθος και η αποδοχή που απορρέουν από το να παίζεις και να υποστηρίζεις μια ομάδα μπορούν να εξαλείψουν τυχόν διαφορές, είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi στους επισήμους στο στάδιο της ομάδας Camp Nou. “Ελπίζω ότι η ενισχυμένη αυτή συνεργασία με το Ίδρυμα της FC Barcelona θα χαράξει το δρόμο για να βελτιωθούν σημαντικά οι ζωές εκατομμυρίων παιδιών προσφύγων και θα φέρει τις κοινότητες πιο κοντά μεταξύ τους”, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Josep Maria Bartomeu, Πρόεδρος του Ιδρύματος της FC Barcelona, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμβάλουν θετικά στις ζωές των προσφύγων.

“Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Με περισσότερους από 21 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι μισοί τουλάχιστον από τους οποίους είναι παιδιά, νιώθουμε ότι έχουμε την ευθύνη να συμβάλουμε μέσω του ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο για την επίτευξη κοινωνικής αλλαγής”, δήλωσε.

Από τον αριθμό ρεκόρ των 65,3 εκατομμυρίων αναγκαστικά εκτοπισμένων το 2015, τα 40,8 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας τους, ενώ τα 21,3 εκατομμύρια αναζήτησαν ασφάλεια σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες.

Ανάμεσα σε αυτούς που παρευρέθηκαν στην έναρξη ήταν και ο Paulo Amotun Lokoro, ένας πρόσφυγας από το Νότιο Σουδάν που τα σπορ άλλαξαν τη ζωή του όταν αγωνίστηκε στα 1.500 μέτρα στους Ολυμπιακές Αγώνες του 2016 ως μέλος της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι ο αθλητισμός είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ειρήνη”, είπε ο Lokoro, που κάποτε φύλαγε το μικρό κοπάδι με ζώα της οικογένειάς του στις κοιλάδες που βρίσκεται πλέον το Νότιο Σουδάν. “Ο αθλητισμός μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να συναντιόμαστε, να ανταλλάσσουμε ιδέες και εμπειρίες μεταξύ μας”.

Το Ίδρυμα της FC Barcelona ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του προγράμματος FutbolNet στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, την Ιταλία και τον Λίβανο τον Ιούλιο.

Το πρόγραμμα επιδιώκει μέσα από τα σπορ να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες, την πρόληψη των συγκρούσεων και την επίλυσή τους μεταξύ των παιδιών και εφήβων προσφύγων, και να συμβάλει στη βελτίωση της συναισθηματικής τους κατάστασης και της κοινωνικής τους ένταξης στις χώρες υποδοχής.

Ένα “αθλητικό πακέτο”, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Κέντρου Καινοτομίας της FCB, σύντομα θα δοκιμαστεί στο πεδίο σε διάφορες περιοχές. Περιλαμβάνει πρωτοποριακά σχεδιασμένο αθλητικό εξοπλισμό και κανόνες λειτουργίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από πολιτισμικά, κλιματολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία.

Το πακέτο αυτό θα διανεμηθεί σε χώρους προσφύγων με τη βοήθεια εταίρων που εργάζονται με παιδιά πρόσφυγες και νέους ανθρώπους για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

* Με τη συμβολή της Elisabet Diaz Sanmartin από την Βαρκελώνη, Ισπανία.

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες