Απαράδεκτα υψηλή θνησιμότητα από το AIDS στην υποσαχάρια Αφρική

Στην εποχή των νεότερων και αποτελεσματικότερων αντιρετροϊκών φαρμάκων, στη Δυτική και Κεντρική Αφρική υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν εγκαίρως τη νόσο και φτάνουν στα νοσοκομεία σε προχωρημένο στάδιο με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους πολύ γρήγορα.

Ένας απαράδεκτα υψηλός αριθμός ανθρώπων εξακολουθούν να προσβάλλονται και να πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον ιό του HIV στην υποσαχάρια Αφρική.

Νέα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη διεθνή διάσκεψη για το AIDS (IAS 2017) στο Παρίσι. Στην αναφορά «Waiting isn’t an Option: Preventing and Surviving Advanced HIV » καταγράφονται δεδομένα από νοσοκομεία που λειτουργούν ή υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Γουινέα, στην Κένυα και στο Μαλάουι. Στα νοσοκομεία αυτά η συνολική θνησιμότητα για ασθενείς με HIV/AIDS είναι μεταξύ 30-40%. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των θανάτων συμβαίνουν εντός 48 ωρών από την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο.

 

«Δεν υπάρχει η επιλογή της αναμονής». Στιγμιότυπο από τη διάσκεψη για το AIDS (IAS 2017) στο Παρίσι.

 

 

Οι κύριες αιτίες της ασθένειας και του θανάτου οφείλονται σε ανεπαρκή θεραπεία ή καθυστερημένη διάγνωση που οδηγεί σε καθυστερημένη θεραπεία.

Σε αντίθεση με τις αρχές του 2000, όταν η θεραπεία ήταν ακόμα στα πρώτα της βήματα, σήμερα με την εκτεταμένη χρήση σύγχρονων αντιρετροϊκών φαρμάκων, θα ανέμενε κανείς πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ωστόσο η εικόνα δεν είναι αυτή στις πιο φτωχές χώρες.

«Παρά την εκτεταμένη πρόσβαση στα σύγχρονα αντιρετροϊκά φάρμακα, δεν υπήρξε η αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων του ιού του HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Κένυα, στην περιοχή Homa Bay, όπου τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι διαθέσιμα εδώ και χρόνια, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται με AIDS παρουσιάζουν ενδείξεις αποτυχίας της θεραπείας. Εμείς πιέζουμε να εντάξουμε τους ασθενείς αυτούς σε θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα δεύτερης γραμμής πιο γρήγορα», λέει ο David Maman, επιδημιολόγος του MSF Epicenter.

Δείτε πλάνα από το νοσοκομείο Homa Bay, στη Δυτική Κένυα, όπου ένας μεγάλος αριθμός ασθενών εισάγονται σε προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης. Η περιοχή έχει τα περισσότερα κρούσματα AIDS/HIV στη χώρα.

 

 

Περίπου το 10% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV σε περιοχές του Μαλάουι, της Κένυας και της Νότιας Αφρικής νόσησαν απο AIDS, και απο αυτούς το 47% δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε εξετάσεις ή θεραπεία.

Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν περισσότερους από 230.000 ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS σε 19 χώρες, με έμφαση στην παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών ελέγχων και θεραπειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του AIDS σε περιβάλλον υποχρηματοδότησης. Παρόλο που πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την επείγουσα εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών με πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της δυνητικής αντοχής στα φάρμακα και της αποτυχίας της θεραπείας.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ