Αναγκαστική αναστολή των περισσότερων δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία, εν μέσω τεράστιων αναγκών

Αναγκαστική αναστολή των περισσότερων δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία, εν μέσω τεράστιων αναγκών

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέστειλαν όλες τις δράσεις τους στις περιοχές Amhara, Gambella και Somali της Αιθιοπίας, καθώς επίσης στα δυτικά και βορειοδυτικά της περιοχής Tigray, μετά την εντολή τρίμηνης αναστολής από την Υπηρεσία για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της Αιθιοπίας (ACSO) στις 30 Ιουλίου.

Susanne Doettling/MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προχώρησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να συμμορφωθούν με το αίτημα της Υπηρεσίας για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της Αιθιοπίας (ACSO), για την πλήρη αναστολή όλων των ιατρικών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων για περίοδο τριών μηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνά τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές να μείνουν με ακόμη πιο περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Περίπου 1.000 άτομα από το ντόπιο προσωπικό της χώρας βρίσκεται σε ετοιμότητα στο σπίτι, ενώ σχεδόν όλο το διεθνές προσωπικό έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, στις τέσσερις περιοχές όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν πλέον αναστείλει τις δραστηριότητές τους, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν σε 212.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαγνώσεις στα εξωτερικά ιατρεία, σε 3.900 άτομα παρείχαν εξειδικευμένη φροντίδα, σε 3.300 άτομα συνεδρίες ψυχικής υγείας και βοήθησαν 1.500 γυναίκες στον τοκετό.

Η εντολή αναστολής της ιατρικής και ανθρωπιστικής μας βοήθειας έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην Αιθιοπία είναι τεράστιες, με εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται τροφή, νερό, στέγη και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις περιοχές όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν, στο δυτικό και βορειοδυτικό Tigray, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επισφαλής και ασταθής για τους ανθρώπους, καθώς και για τις ομάδες που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια για να σώσουν ζωές. Ανησυχούμε επίσης για την κατάσταση των προσφύγων από το Νότιο Σουδάν στην περιοχή της Gambella, των ανθρώπων που πλήττονται από βία ή πάσχουν από ξεχασμένες τροπικές ασθένειες όπως το δάγκωμα φιδιού και το Kala Azar στην περιοχή Amhara, καθώς και για τα άτομα με απίστευτα περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στην περιοχή της Σομαλίας.

Επιπλέον, έχουν περάσει τρεις μήνες από τη στυγερή δολοφονία των συναδέλφων μας Yohannes, Maria και Tedros στις 24 Ιουνίου, και οι συνθήκες  θανάτου τους είναι ασαφείς και κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη. Μετά τον θάνατό τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έλαβαν την οδυνηρή αλλά αναγκαία απόφαση να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στις κεντρικές και ανατολικές ζώνες του Tigray (Abi Adi, Adigrat και Αxum) και συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές για να ενημερώνονται σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενώ ζητήθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους σε συγκεκριμένες περιοχές, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να προσφέρουν ιατρικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες στις περιοχές: Addis Ababa, Guji (Oromia), Southern Nations, Nationalities and People’s Region (SNNPR), και στο νοτιοανατολικό Tigray.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Αιθιοπία εδώ και 37 χρόνια, παρέχοντας σε συνεργασία με τις αρχές της Αιθιοπίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ιατρική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις, επιδημίες, καταστροφές ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Όλες οι δράσεις μας καθοδηγούνται από τις ανθρωπιστικές αρχές: ανθρωπιά, ανεξαρτησία, ουδετερότητα και αμεροληψία. Παρά τις τρέχουσες αυτές προκλήσεις όσον αφορά στην ικανότητά μας να παρέχουμε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια, παραμένουμε προσηλωμένοι στις κοινότητες που στηρίζουμε σε ολόκληρη τη χώρα και στον συνεχή διάλογο με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για την άρση της αναστολής και την επανέναρξη των δράσεων μας το συντομότερο δυνατόν.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ