Αιματηρή αεροπορική επίθεση στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας

Αιματηρή αεροπορική επίθεση στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας

Το πρωί της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου, μια αεροπορική επίθεση έπληξε  περιοχή στα βόρεια του Ιντλίμπ της Συρίας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περισσότερους από 75 νεκρούς και 135 τραυματίες. Η συντριπτική πλειονότητα των τραυματιών μεταφέρθηκαν αμέσως σε δύο νοσοκομεία, ένα από τα οποία υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το οποίο παρέλαβε 11 τραυματίες,. ‘Ένας εξ αυτών κατέληξε κατά τη μεταφορά του.

OMAR HAJ KADOUR/MSF

«Όταν συνέβη η αεροπορική επίθεση, η ομάδα στο κοντινό νοσοκομείο το οποίο υποστηρίζουμε ενεργοποίησε το σχέδιο ανταπόκρισης για μαζικούς τραυματισμούς», λέει ο Cristian Reynders, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη βορειοδυτική Συρία. «Λίγο αργότερα, αρχίσαμε να δεχόμαστε σοβαρά τραυματισμένους, ασθενείς που χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση. Δύο ασθενείς υπέστησαν σοβαρή ζημιά στα άκρα και έπρεπε να ακρωτηριαστούν, ενώ άλλοι χρειάζονταν θεραπεία.»

Η αεροπορική επίθεση σημειώθηκε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας όπου συνήθως δεν λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις. Πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι Σύριοι είχαν διαφύγει εκεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοδυτική Συρία, πιστεύοντας ότι η βία δεν θα φτάσει σε αυτήν την περιοχή.

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, τα νοσοκομεία στο Ιντλίμπ εξακολουθούσαν να δέχονται τραυματίες. Εκτός από την ανταπόκριση στο νοσοκομείο αυτό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δώρισαν ένα χειρουργικό κιτ για 50 χειρουργικές επεμβάσεις σε μια άλλη υγειονομική μονάδα που είχε δεχτεί 90 από τους τραυματίες.

 «Τα νοσοκομεία σε αυτήν τη συγκεκριμένη περιοχή του Ιντλίμπ δεν είναι συνηθισμένα να δέχονται τραυματίες από αεροπορικές επιδρομές», προσθέτει ο Reynders. «Βρίσκονται σε μια ζώνη που θεωρείται σχετικά ασφαλής από τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Το γεγονός ότι πραγματοποιούνται αεροπορικές επιθέσεις εκεί είναι πολύ ανησυχητικό.»

Τρεις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι δομές που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Ιντλίμπ έχουν δεχθεί θύματα μετά από αεροπορικές επιδρομές. Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις, οι ιατρικές δομές έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο ανταπόκρισης για μαζικούς τραυματισμούς προκειμένου να περιθάλψουν τους τραυματίες.

«Αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία εξακολουθούσαν να λαμβάνουν χώρα κοντά στις πρώτες γραμμές των μαχών από τότε που υπογράφηκε η τελευταία εκεχειρία τον Μάρτιο του 2020», εξηγεί ο Reynders. «Όμως, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σε συχνότητα τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα φτάνουν σε περιοχές του Ιντλίμπ που θεωρούνται ασφαλείς».

Αυτή η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας, σε μια περιοχή της Συρίας που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους, συμβαίνει την ώρα που το σύστημα υγείας έχει ήδη επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19. «Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση έκτακτης ανάγκης εδώ, είτε σε σχέση με τις ανθρωπιστικές ανάγκες, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την COVID-19 είτε τη συνολική κατάσταση των συγκρούσεων», καταλήγει ο συντονιστής του προγράμματος. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στο Ιντλίμπ».

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ