Έκρυθμη η κατάσταση στο Αφγανιστάν: Τραυματίες και εκτοπισμένοι αυξάνονται συνεχώς, καθώς η βία εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα

Έκρυθμη η κατάσταση στο Αφγανιστάν: Τραυματίες και εκτοπισμένοι αυξάνονται συνεχώς, καθώς η βία εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα

Η βία στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί από τον Μάιο με τις μάχες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν να μεταφέρονται γύρω και μέσα στις πρωτεύουσες των επαρχιών. Η κατάσταση αυτή εμποδίζει την πρόσβαση των ανθρώπων στην ιατρική περίθαλψη, αυξάνει τον αριθμό αυτών που χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται από σφαίρες και εκρήξεις και προκαλεί εκτεταμένο εκτοπισμό.

@MSF

Σε τρεις περιοχές όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Lashkar Gah (επαρχία Helmand) και την Kandahar, στο νότο, αλλά και στην Kunduz στα βόρεια, αυτές οι συνέπειες έχουν γίνει αισθητές. Οι μάχες, όμως συνεχίζονται και στην πόλη της Herat, όπου υπάρχει επίσης πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 «Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε σε σημείο που σε ορισμένες πόλεις, όπως στη Lashkar Gah και την Kunduz οι ιατρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου», εξηγεί η Laura Bourjolly, Υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν. «Το προσωπικό μας  συνεχίζει να φροντίζει ασθενείς σε όλα τα προγράμματά μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ έχουμε προσαρμόσει τις ιατρικές μας δράσεις για να ανταποκριθούμε στις οξείες ανάγκες».

Στην περιοχή Lashkar Gah, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το νοσοκομείο Boost, διεξάγονται έντονες μάχες εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, οι ζωές βρίσκεται σε αδιέξοδο και το υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζει ιατρικές, μαιευτικές και χειρουργικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το προσωπικό παραμένει στο νοσοκομείο για τη φροντίδα ασθενών, με βομβαρδισμούς, όλμους και ρουκέτες, καθώς και αεροπορικές επιδρομές να  πραγματοποιούνται εξαιρετικά κοντά. Χθες, Δευτέρα ένας πύραυλος εξερράγη στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το νοσοκομείο πολύ κοντά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Την περασμένη εβδομάδα ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Boost δέχτηκαν πολλούς τραυματίες πολέμου και πραγματοποίησαν 20 χειρουργικές επεμβάσεις μέσα σε μία μόνο ημέρα. Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη και τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια σημαντική μείωση του αριθμού των ασθενών που έρχονται στο νοσοκομείο για φροντίδα.

Οι μάχες αυξήθηκαν επίσης πρόσφατα μέσα και γύρω από την Kunduz. Όταν η βία εντάθηκε τον Ιούλιο, ο χώρος που στέγαζε τα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετατράπηκε σε μονάδα τραύματος 25 κλινών με την ομάδα να φροντίζει άτομα που τραυματίστηκαν από εκρήξεις, σφαίρες και σκάγια.

Μεταξύ 1 και 9 Αυγούστου, 127 ασθενείς νοσηλεύτηκαν για τραύματα από σφαίρες και εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξακολουθούν να παρέχουν φροντίδα στη μονάδα τραύματος, αλλά έχουν αρχίσει να μεταφέρουν υπηρεσίες για εξωτερικούς ασθενείς στο νέο Κέντρο Τραύματος της Kunduz (KTC), που είναι υπό κατασκευή από το 2018. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν μια μονάδα σταθεροποίησης σε μια περιοχή έξω από την πόλη Kunduz, η οποία είχε 126 τραυματίες πολέμου μεταξύ 1 και 8 Αυγούστου.

Σε μια χώρα με ένα φτωχά λειτουργικό σύστημα υγείας, η βία επιδεινώνει σοβαρά την πρόσβαση των ανθρώπων στην περίθαλψη. Σε περιοχές με έντονες μάχες είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη και καθυστερούν πολύ να φτάσουν σε δομές υγείας. Βλέπουμε ότι ο αριθμός των ασθενών στις  μονάδες έκτακτης ανάγκης, στο κέντρο θεραπείας COVID-19 ή στα εξωτερικά ιατρεία μειώνεται όσο αυξάνεται η βία. Στην Kandahar, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τρέχουν ένα πρόγραμμα για ασθενείς με φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα (DR-TB), τους παρέχονται εξ αποστάσεως συμβουλές και αποθέματα φαρμάκων για να αποφευχθεί η ανάγκη να περάσουν από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Και στην Lashkar Gah πριν από μερικές ημέρες, ο αριθμός των εγκύων που αναζητούσαν φροντίδα αυξήθηκε όταν η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη. Ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, γεννήσεις και χρόνιες καταστάσεις δεν σταματούν σε περιόδους πολέμου.

«Είχαμε μόνο μία έγκυο γυναίκα στο νοσοκομείο», εξηγεί η Sarah Leahy, Συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Helmand, «αλλά την επόμενη μέρα, όταν οι συγκρούσεις μειώθηκαν για λίγο, 10 έγκυες κατάφεραν να φτάσουν. Οπότε γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες βρίσκονται εκεί έξω. Ανησυχούμε πραγματικά ότι οι γυναίκες πρέπει να γεννήσουν στο σπίτι χωρίς ιατρική βοήθεια εάν έχουν επιπλοκές».

Οι συγκρούσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών έχουν επίσης αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μερικοί έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε αστικές περιοχές και ζουν σε άτυπους καταυλισμούς με μικρή πρόσβαση στα βασικά όπως τρόφιμα, στέγη και ιατρική περίθαλψη. Τον Ιούλιο στην Kunduz, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια μικρή κλινική παρέχοντας εξωτερικές ιατρικές συμβουλές για εκτοπισμένες γυναίκες και παιδιά στο Sar Dawra και άρχισαν να παρέχουν ασφαλές πόσιμο νερό σε εσωτερικά εκτοπισμένους. Η κλινική δεχόταν περίπου 300 ασθενείς την ημέρα και στις αρχές Αυγούστου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέδωσαν τις δράσεις τους σε έναν άλλο οργανισμό για να επιτρέψουν στις ομάδες να επικεντρωθούν στη φροντίδα τραύματος.

Στην πόλη Kandahar, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν μια προσωρινή κλινική που παρέχει ιατρική περίθαλψη σε παιδιά κάτω των πέντε ετών στον καταυλισμό Haji, έναν άτυπο καταυλισμό όπου σήμερα ζουν 500 εκτοπισμένοι. Έχουμε επίσης αποκαταστήσει σημεία νερού και διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους. Από την περασμένη εβδομάδα, από τις 28 Ιουλίου, πάνω από 170 παιδιά είχαν λάβει θεραπεία, τα περισσότερα για αναπνευστικές ασθένειες, διάρροια και αναιμία.

Η σύγκρουση παραμένει πολύ δυναμική καθώς η βία εξαπλώνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσαρμόζουν τα προγράμματά τους όσο το δυνατόν περισσότερο για να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Όμως, το ιατρικό προσωπικό γύρω από το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με μάχες που λαμβάνουν χώρα στους δρόμους γύρω από ιατρικές εγκαταστάσεις. Ανησυχούν συνεχώς για τις οικογένειες που έχουν αφήσει στο σπίτι. Καθώς οι μάχες μπαίνουν στις πόλεις, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά η απειλή είναι πάντα εδώ όπως έγινε με την χτεσινή επίθεση κοντά στο νοσοκομείο Boost στην Lashkar Gah. Όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν πρέπει να προστατεύονται.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ